Iranul a lansat marti procesul de imbogatire a uraniului la 20%, in uzina de la Natanz. Procesul are loc sub supravegherea inspectorilor de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), informeaza televiziunea oficiala iraniana Al-Alam, care citeaza "o sursa din cadrul Organizatiei iraniene de energie atomica".

Lansarea procesului de imbogatire a uraniului a fost anuntata inca de duminica de liderii de la Teheran, scrie Le Monde. Decizia a fost luata, potrivit autoritatilor iraniene, din cauza blocajului discutiilor cu Grupul celor Sase (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie, Germania) in ceea ce priveste furnizarea catre Iran a combustibilului imbogatit de care are nevoie pentru reactorul de cercetare de la Teheran.

Liderii iranieni au declarat insa ca "usa ramane deschisa" pentru un schimb de uraniu cu marile puteri. Anuntul Iranului a generat proteste in comunitatea internationala, mai ales printre marile puteri, care acuza Teheranul ca incearca sa dezvolte arme nucleare sub acoperirea programului sau civil.