Politia haitiana a arestat 10 cetateni americani, suspectati ca au incercat sa scoata din tara 31 de copii, printr-o schema elaborata de trafic de copii, a declarat un oficial guvernamental din Port-au-Prince, citat de AFP. Ministrul afacerilor sociale, Yves Christallin, a spus ca politistii au retinut vineri seara cinci barbati si cinci femei ce aveau pasapoarte americane, pe cand incercau sa treaca frontiera dintre Haiti si Republica Dominicana. Granicerii au arestat si doi haitieni.

Ministrul a anuntat ca au fost implicati, de asemenea, si doi pastori: unul in Haiti si unul aflat in Atlanta (statul american Georgia).

"Este vorba despre o rapire, nu de o adoptie", a declarat Christallin. El a adaugat ca americanii nu aveau documentele necesare pentru a scoate copiii din Haiti si nici autorizatii din partea parintilor.

Copiii au intre doua luni si 12 ani si provin din locuri diferite, a spus oficialul haitian. Politia a demarat o ancheta pentru a determina cum au ajuns copiii in custodia americanilor.

Ambasada SUA nu a comentat informatia, insa o ruda a unuia dintre americanii arestati a spus pentru postul NBC ca incidentul este "o neintelegere" legata de documentele necesare. Americanii retinuti fac parte dintr-o organizatie umanitara din statul Idaho, numita New Life Children's Refuge. Un document postat pe site-ul grupului solicita donatii pentru tranferul a 100 de copiii haitieni in regiuni sigure din Republica Dominicana.

Dupa cutremurul devastator de 7.0 grade pe scara Richter produs in urma cu aproape 3 saptamani, oficialii haitieni si-au exprimat ingrijorarea ca traficantii de copii vor profita de haosul din tara pentru a scoate micutii din Haiti. SUA si-au sfatuit cetatenii impresionati de tragedia din Haiti sa nu se grabeasca sa adopte copii haitieni.

Haiti a anuntat ca premierul din Port-au-Prince va semna personal actele de plecare din tara ale fiecarui copil.