Cu ocazia Zilei Internationale a Comemorarii Victimelor Holocaustului, liderii israelieni au promis ca nu vor permite niciodata ca "mana raului" sa ia vieti evreiesti, facand referire la Iran.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a tinut un discurs la Auschwitz, fostul lagar de concentrare nazist eliberat de Armata Rosie acum 65 de ani, in care a declarat ca un stat israelian puternic reprezinta singura garantie pentru siguranta poporului.

"Ca lider al statului evreiesc, jur ca nu vom mai permite niciodata ca mana raului sa distruga vietile oamenilor nostri si nici statul nostru. Niciodata!" a spus Netanyahu in cadrul ceremoniei de la Auschwitz. "Nu vom permite celor care neaga Holocaustul sa stearga sau sa distorsioneze amintirea evenimentelor petrecute" a mai adaugat acesta, facand referire la negarea genocidului nazist de catre presedintele iranian.

In acelasi timp, in Berlin, presedintele israelian, Shimon Peres a afirmat in fata Parlamentului german ca Iranul reprezinta o amenintare pentru intreaga lume si l-a criticat pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad pentru ca a negat Holocaustul si a lansat un apel pentru distrugerea statului evreiesc.

"Sa nu mai ignoram vreodata dictatorii insetati de sange, care se ascund in spatele unei masti demagogice si care lanseaza sloganuri criminale. Amenintarile cu anihilarea unui popor si a unei natiuni sunt rostite pe fondul unor amenintari cu arme de distrugere in masa, arme care sunt controlate de maini iresponsabile si de o gandire irationala", a spus Peres, potrivit Reuters.

La ceremonia de la Auschwitz, care a avut ca scop educarea tinerilor cu privire la Holocaust, au participat presedintele si premierul polonez, ministrii de educatie din 30 de tari si 150 de supravietuitori.

In jur de 1,5 milioane de oameni, majoritatea evrei, si-au pierdut viata la Awschwitz, in sudul Poloniei. Lagarul a fost eliberat de armata sovietica pe 27 ianuarie 1945.