Presedintele Hugo Chavez a facut apel la companiile petroliere straine sa investeasca in Venezuela, potrivit businessinsider.com. Publicatia noteaza ca declaratia liderului de la Caracas este in contradictie cu actiunile sale de pana acum, guvernul venezuelean nationalizand in ultimii ani mai multe companii straine ce operau in tara sud-americana.

"Investitiile si experienta companiilor petroliere straine sunt necesare in Venezuela. Avem nevoie de ele", a declarat Chavez, citat de Dow Jones.

Declaratia lui Chavez de marti este considerata "o schimbare serioasa" pentru guvernul venezuelean. "Ei au nevoie de investitii straine deoarece proasta conducere a transformat tara intr-un alt petro-stat esuat", scrie publicatia.

Declaratia liderului de la Caracas a fost facuta cu doar doua zile inainte de o importanta licitatie petroliera in Venezuela. Joi, mai multe companii internationale vor participa la o licitatie de acordare a unor contracte de exploatare a regiunii Orinoco Belt. Data finala de inscriere in licitatie a fost 18 ianuarie, potrivit publicatiei Petroleum World. Rezultatele vor fi anuntate la 10 februarie.

Tot marti, Hugo Chavez a ridicat o interdictie, veche de sase ani, prin care Banca Centrala din Caracas nu avea voie sa vanda dolari americani. Chavez declarase anterior ca "va arde mainile" speculatorilor care profita de bolivarul venezuelean.