Secretarul american al Apararii, Robert Gates, avertizeaza ca al-Qaeda ameninta serios stabilitatea Asiei de sud si ar putea incerca sa provoace un nou razboi intre India si Pakistan, relateaza AFP.

Grupurile teroriste care isi revendica apartenenta la al-Qaida din Afganistan si Pakistan incearca "sa destabilizeze nu doar Afganistanul, nu doar Pakistanul, ci intreaga regiune, prin provocarea unui posibil conflict intre India si Pakistan, prin intermediul unor actiuni de provocare", a declarat el, la New Delhi.

Gates a ajuns in capitala federala a Indiei pentru o vizita de doua zile, care isi propune sa promoveze legaturile strategice dintre SUA si puterea asiatica.

"Este important sa intelegem amplitudinea acestei amenintari cara apasa asupra intregii regiuni", a declarat oficialul american, in marja unei intalniri cu omologul sau indian, A.K Antony.

Secretarul american al Apararii a nominalizat in special trei grupari care actioneaza sub egida al-Qaeda: fortele talibane care lupta in Afganistan, gruparile talibane care ataca guvernul pakistanez si gruparea islamista Lashkar-e-Taiba (LeT) din Pakistan, care vizeaza India.

Chiar daca Robert Gates a laudat New Delhi pentru faptul ca a dat dovada de retinere dupa atacurile sangeroase din Bombay, in noiembrie 2008, comandate de LeT, dupa cum acuza indienii, el a sugerat ca India ar putea sa nu-si mentina aceeasi retinere daca va fi tinta unui nou atac.

"Cred ca nu este lipsit de judecata sa presupun ca rabdarea Indiei isi are limitele sale daca vreodata va fi din nou atacata", a declarat el.

Dupa atacurile din Mombay, soldate cu 166 de morti, India a cerut efectuarea de presiuni internationale asupra Pakistanului pentru a pune punct actiunilor militantilor islamisti care actioneaza pe teritoriul sau.

Gates a calificat India drept un partener indispensabil in lupta impotriva amenintarilor extremiste, exprimandu-si recunostinta pentru ajutorul economic acordat Afganistanului. El a adaugat ca discutiile au vizat o intarire a cooperarii militare dintre India si SUA.