Copiii sunt cele mai mari victime ale razboiului din Afganistan, peste 1.050 de persoane cu varsta sub 18 ani fiind ucise anul trecut in tara asiatica, a afirmat un grup afgan de aparare a drepturilor omului, citat de AFP.

Afghanistan Rights Monitor (ARM) a anuntat ca militantii talibani au cauzat circa 64% din decesele violente ale copiilor, in anul 2009.

"Cel putin trei copii au fost ucisi zilnic in 2009 in incidente care au legatura cu razboiul si multi altii au suferit in moduri diverse, majoritatea nedeclarate", a declarat directorul ARM, Ajmal Samadi.

Potrivit raportului, copiii au murit in atacuri sinucigase, in explozii ale unor dispozitive explozive improvizate, au fost exploatati sexuali, le-a fost barat accesul la sanatate si educatie si au fost detinuti ilegali de toate partile implicate in conflictul care dureaza de mai bine de opt ani.

Documentul afirma ca "talibanii au cauzat mai mult rau si au abuzat intentionat mai multi copii decat fortele pro-guvernamentale afgane si soldatii din trupele internationale".

Talibanii au recurs la "atacuri infioratoare, intimadari si teroare" care au afectat in special copiii din "regiunile nesigure din sudul si estul tarii".

ARM a cerut autoritatilor afgane sa infiinteze un organism oficial de protectie a drepturilor copilului.