Asigurarea securitatii pentru procesele in care sunt judecati Khalid Sheikh Mohammed si alti suspecti de terorism acuzati de implicare in atentatele de la 11 septembrie 2001 va costa Primaria din New York peste 200 de milioane de dolari anual, au declarat oficiali din Administratia Bloomberg, citati de New York Times. Autoritatile vor conduce astfel unele dintre cele mai costisitoare operatiuni de securitate din istoria metropolei americane.

Primarul Michael R. Bloomberg i-a trimis o scrisoare directorului Biroului pentru Management si Buget, Peter Orszag, in care a detaliat planul de cheltuieli avut in vedere de catre administratia sa. Scrisoarea, care solicita guvernului federal rambursarea tuturor costurilor de securitate, a fost data publicitatii miercuri.

In scrisoarea trimisa sefului OMB, Blomberg a precizat ca, in primul an, costurile asigurarii securitatii vor fi de 216 milioane de dolari. Incepand din al doilea an, Primaria din New York solicita 206 de milioane de dolari anual.

Circa 200 de milioane de dolari sunt alocate personalului de securitate, in timp ce restul banilor vor fi destinati echipamentelor si materialului necesar asigurarii pazei.

Procurorul general al SUA a anuntat in noiembrie 2009 ca cinci barbati care au fost pusi sub acuzare pentru rolul lor in organizarea atacurilor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite vor fi judecati intr-un tribunal civil din New York. Eric Holder a spus ca autoritatile vor cere pedeapsa cu moartea pentru cei cinci.

Khalid Sheikh Mohammed si alti patru barbati, toti aflati in prezent in inchisoarea de la Guantanamo Bay, vor fi judecati de Tribunalul districtului de sud din New York.

Atacurile care au avut loc la 11 septembrie 2001 au provocat moartea a aproape 3.000 de persoane si ranirea altor peste 6.000. Mai multi teroristi arabi au deturnat patru avioane comerciale: doua s-au prabusit in Turnurile Gemene din New York, unul a lovit cladirea Pentagonului iar al patrulea a cazut in Pennsylvania, dupa ce pasagerii au incercat sa-i anihileze pe atacatori.