In anii 1990, Nasser al-Bahri era garda de corp a lui Osama bin Laden si era supranumit "Ucigasul". Astazi, Bahri este consultant financiar in Yemen, iar stilul sau de viata este mai degraba occidental. Insa, ideile sale au ramas in continuare radicale. Intrebat intr-un interviu pentru Washington Post daca jihadistii ar trebui sa ii ucida pe americani in SUA, acesta a raspuns prompt "America este o tinta legitima".

La fel ca Bahri, exista multi musulmani care s-au intors din luptele din Irak si Afganistan si care nu mai iau parte la lupta Al Qaeda impotriva Occidentului, dar care isi exprima in continuare sustinerea pentru ideile extremiste predicate de reteaua terorista.

Bahri, in varsta de 37 de ani, a declarat ca, de cand a fost eliberat din inchisoare, in 2002, a incercat sa ramana in umbra in Yemen. Acesta sustine ca autoritatile yemenite l-au tinut inchis timp de doi ani fara a-l pune sub acuzare.

Desi nu mai este membru Al Qaeda si declara ca nu vrea sa se intoarca la viata de militant pentru Jihad, Bahri il admira in continuare pe Bin Laden si cauza pe care o sustine acesta din urma. "Este un om de caracter. Orice greseli ar fi facut, el are o personalitate pura. Este un om simplu si sfant" a declarat Bahri despre Osama bin Laden.

Nasser al-Bahri s-a nascut in 1972 in Arabia Saudita din parinti yemeniti. Acesta a crescut in Arabia Saudita, unde si-a facut studiile si si-a luat licenta in economie. Insa, la fel ca multi alti tineri sauditi, Bahri a fost profund influentat de fundamentalistii sunniti si de lupta palestinienilor impotriva Israelului.

In 1993, acesta a plecat in Bosnia pentru a se alatura musulmanilor in lupta impotriva sarbilor. Din Bosnia, a calatorit in Somalia si Tadjikistan, iar in 1996 a ajuns in Jalalabad, Afganistan. Aici, el a auzit de predicile lui Bin Laden, potrivit carora musulmanii ar trebui sa se uneasca impotriva Vestului si a decis sa se alature retelei teroriste, fiind trimis intr-o tabara de antrenament din provincia Khost. Un an mai tarziu, Bahri a depus juramantul de credinta fata de Osama bin Laden.

"Osama bin Laden imi turna miere pe rana"

Intr-o seara, un grup de dezertori talibani a intrat in tabara in care se afla Bin Laden, incercand sa-l ucida, insa Bahri l-a aparat. Dupa acest incident, liderul Al-Qaeda a decis ca Bahri sa-l insoteasca peste tot, a povestit fosta garda de corp pentru Washington Post. Noua luni mai tarziu, Bahri a fost ranit in piciorul stang in timpul unei lupte cu rebelii afgani care incercau sa-i izgoneasca pe talibani. Bin Laden i-a adus mancare, i-a schimbat bandajele si a avut grija de el pana cand acesta si-a revenit. "Imi turna miere pe rana" isi aminteste Bahri.

In 2000, Bahri s-a retras si a plecat in Yemen cu sotia sa. Doua luni mai tarziu a avut loc atentatul din Portul Aden, ce a vizat distrugatorul american USS Cole, in care 17 puscasi marini americani au fost ucisi. Bahri sustine ca nu a fost implicat in atentat, insa era pe o lista cu militanti Al-Qaeda a fortelor de securitate yemenite, asa ca a decis sa se ascunda. Insa, cand a incercat sa fuga in Afganistan, Bahri a fost prins la aeroport de agentii yemeniti si inchis.

Bahri crede ca, desi i-a mintit pe agentii FBI, membrii Al-Qaeda il considera acum un tradator

Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, agentii FBI l-au interogat. Agentii au declarat ca au obtinut de la el foarte multe informatii extrem de importante despre organizarea atentatului si despre structura retelei teroriste.

Acum, Bahri declara ca, desi i-a mintit pe agentii FBI, el crede ca membrii Al-Qaeda il considera acum un tradator.

Dupa ce a fost eliberat, in 2002, lui Bahri i-a fost greu sa isi gaseasca o slujba. El a schimbat 9 slujbe in ultimii 6 ani, iar acum are un venit foarte mic. Acesta a recunoscut ca s-a gandit la un moment dat sa se intoarca in Afganistan, insa si-a dat seama ca ar fi prea riscant, intrucat era supravegheat de serviciile secrete yemenite si trebuia sa raporteze autoritatilor in fiecare luna.