Vestigiile unei case datand din epoca lui Iisus Cristos au fost pentru prima oara scoase la lumina zilei in Nazaret (nordul Israelului) unde, potrivit evanghelistilor, a trait Maria, mama lui Iisus, relateaza AFP.

"Este pentru prima oara cand o casa din micul sat evreiesc Nazaret datand din epoca romana este descoperita si scoasa la lumina zilei", a declarat arheologul israelian Yardenna Alexandre.

Aceasta casa, mica si de origine modesta, este formata din doua camere, o curte interioara si o cisterna pentru stocarea apei pluviale. Cioburi de oale datand din secolul I dupa Cristos au fost gasite in acelasi loc.

"Am gasit in special fragmente de creta tipice caselor evreiesti", a subliniat Yardenna Alexandre. Nu departe de casa a fost descoperit un put, a carui intrare era mascata.

Potrivit arheologului citat, putul a fost sapat probabil de "evrei, in cadrul pregatirilor pentru marea revolta impotriva romanilor din anul 67", care s-a finalizat insa intr-un dezastru militar si in distrugerea celui de-al doilea Templu al Ierusalimului, de catre legiunile conduse de Titus in anul 70.

Excavarile au fost realizate in ultimele saptamani de departamentul israelian pentru antichitati in apropierea Bisericii Bunei Vestiri din centrul Nazaretului.

Aceasta biserica a fost ridicata in 1969 pe amplasamentul a trei biserici dintre care cea mai veche dateaza din epoca bizantina, pe locul unde, potrivit traditiei crestine, Maria a aflat de la arhanghelul Gabriel ca il va aduce pe lume pe Iisus.

Mai multe morminte evreiesti din epoca romana fusesera deja descoperite in aceasta zona.

Vestigiile casei recent descoperite vor fi conservate de Asociatia Maria a Nazaretului in interiorul unei cladiri care va adaposti un centru catolic ce urmeaza a fi inaugurat la finele anului 2010.