Un preot acuzat de genocid si de crime impotriva umanitatii in timpul genocidului din Rwanda din 1994 a fost achitat, a anuntat, marti, Tribunalul Penal International pentru Rwanda.

TPIR a ordonat eliberarea parintelui Hormisdas Nsengimana, care era preot la o scoala catolica in perioada aprilie-iulie 1994, cand in jur de 800,000 de tutsi si hutu moderati au fost ucisi. Nsengimana era acuzat de uciderea unor preoti tutsi, a unui judecator si altor etnici tutsi.

Preotul s-a aflat in inchisoare din 2002, cand a fost arestat in Camerun. Nsengimana este a doua persoana eliberata de TPIR in ultimele doua zile. Luni, Protais Zigiranyirazo, care primise o sentinta de 20 de ani de inchisoare pentru genocid si exterminare, a fost achitat dupa ce facut apel.

Roland Amoussouga, purtator de cuvant al TPIR, a declarat pentru Reuters ca achitarile nu reprezinta o dezamagire pentru instanta, ci un semn ca justitia "poate functiona in ambele sensuri". Acesta a adaugat ca din 47 de persoane judecate, 39 au fost condamnate.