Presedintele american, Barack Obama, a anuntat vieneri ca va anula interdictia aplicata persoanelor purtatoare ale virusului HIV de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Legea, veche de 22 de ani, va fi modificata luni, iar circulatia libera va fi reinstaurata la inceputul lui 2010, informeaza Reuters.

"Suntem liderul lumii atunci cand vorbim de lupta impotriva pandemiei de SIDA, dar cu toate acestea suntem una din doar 12 tari care inca interzic accesul persoanelor infectate cu HIV, Daca vrem sa fim liderul mondial in combaterea HIV/SIDA, trebuie sa ne comportam ca un astfel de lider", a declarat Barack Obama.

Presedintele american a anuntat ca luni va semna o lege de extindere a programului Ryan White Treatment Act privind HIV/SIDA, program care ofera servicii de educare, prevenire si tratare americanii infectati cu HIV/SIDA.

Aproxximativ 33 de milioane de persoane sunt bolnave de SIDA la nivel mondial, dintre care aproximativ un milion in Statele Unite.

Statele Unite a fost prima tara care a interzis accesul pe teritoriul lor celor care erau purtatori ai virusului SIDA "printr-o decizie bazata mai degraba pe teama decat pe fapte" a declarat Obama.