UPDATE 67,13% dintre alegatorii irlandezi au votat in favoarea Tratatului de la Lisabona, potrivit rezultatelor finale ale referendumului, publicate sambata de Comisia electorala, relateaza AFP. Numai doua din cele 43 circumscriptii au respins tratatul. Astfel, dupa numararea tuturor buletinelor de vot, sustinatorii tratatului au obtinut o victorie convingatoare, cu peste 67% din voturi pentru "Da", fata de circa 33% pentru "Nu".

Ora 00.30 - potrivit unui exit poll realizat de principalul partid de opozitie, sustinator al ratificarii, Fine Gael, alegatorii irlandezi s-ar fi pronuntat intr-un procent de 60% pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, fata de 40% care s-ar fi opus.

Ora 22.00 - ora inchiderii urnelor, prezenta la vot a fost estimata intre 51-53%, regiunea Leinster (care cuprinde si capitala Dublin) avind aproximativ 60%. Numaratoarea oficiala a voturilor va incepe simbata dimineata la ora 9.

Vot decisiv pentru viitorul Europei

Irlandezii au acceptat, astfel, ratificarea Tratatului de la Lisabona, dupa ce textul a fost respins in 2008 si a paralizat organizatiile UE. In cadrul primului referendum, care a avut loc anul trecut pe 12 iunie, 53,4% dintre irlandezi au spus "nu", impiedicand intrarea in vigoare a tratatului considerat de o importanta fundamentala in functionarea Uniunii Europene. In fata acestei paralizii, Dublinul a acceptat sa reia votul. Textul trebuie adoptat de toate cele 27 de state membre UE, pentru a intra in vigoare. Insa numai Irlanda este obligata, prin Constitutia tarii, sa realizeze referendum pentru a ratifica Tratatul. Alte 24 de capitale europene au decis deja in favoarea acestuia. Celelalte doua tari ramase sunt Polonia si Cehia.

Se actualizeaza.