Autoritatile italiene cerceteaza o epava care ar putea contine reziduuri nucleare, dupa ce un informator a declarat ca nava a fost scufundata intentionat de Mafia, anunta BBC News.

Informatorul a spus, in fata unui judecator, ca nava este doar una dintre cele pe care le-a aruncat in aer, in cadrul unor operatiuni de eludare a legilor privind depozitarea deseurilor toxice.

Epava este scufundata la 30 de km in sud-vestul Italiei.

Imagini neclare luate de o camera robot prezinta o nava intacta, in care se afla mai multe containere galbene, iar etichetele de pe ele arata ca este vorba despre deseuri toxice.

Informatorul sustine ca Mafia incearca sa se implice in industria profitabila a depozitarii deseurilor toxice.

El afirma insa ca, in loc sa depoziteze deseurile in siguranta, a scufundat nava in largul coastelor calabreze. Informatorul spune ca a mai scufundat alte doua nave cu deseuri toxice.

Cea mai murdara afacere a Mafiei?

Un oficial a declarat ca, daca se va dovedi ca probele prelevate sunt radioactive, autoritatile vor demara imediat cercetari in privinta altor 30 de nave despre care se crede ca Mafia le-ar fi scufundat.

In ultimii patru ani, au existat mai multe zvonuri legate de faptul ca Mafia a scufundat nave incarcate cu deseuri toxice.

Greenpeace si alte organizatii ecologiste au intocmit o lista cu vapoare care au disparut in ultimul deceniu in largul coastelor Italiei si Greciei.

Reciclarea si depozitarea deseurilor toxice este o industrie extrem de specializata si presupune un grad de securitate foarte inalt.

Daca la bordul navelor scufundate se va gasi material radioactiv, atunci se va dovedi ca Mafia s-a implicat in cea mai murdara afacere din istoria sa.