Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov acuza Europa si SUA ca nu au reusit sa inteleaga Rusia de la inceputul reformelor initiate de el, in urma cu aproape un sfert de secol, Occidentul fiind mai interesat sa tina Rusia "in genunchi".

"Boris Eltin a abandonat calea reformelor si a introdus metodele de tip "cowboy". Aceasta terapie de soc a ruinat economia Rusiei... Multi oameni si-au pierdut locurile de munca si multi altii nu-si primeu salariile cu lunile si chiar cu anii, uneori. In acelasi timp, veneau in Rusia tot felul de delegatii straine si toata lumea il lauda pe Eltin. Vedeam lucrurile astea si ma intrebam: "Cum e posibil asa ceva?" Si mi-am dat seama in cele din urma ca acei oameni practicau un activism politic si de fapt se bucurau ca Rusia se prabuseste.

Dar nu poti ingenunchea Rusia pentru ca in cele din urma isi revine", mai explica fostul presedinte al URSS.

Gorbaciov il critica pe premierul rus, Vladimir Putin, pentru regresul democratiei in Rusia si esecul in combaterea coruptiei, intr-un interviu acordat The Times.

In acelasi interviu, Gorbaciov il acuza pe Putin si de esecul Rusiei de a-i condamna pe ucigasii jurnalistei Anna Politkovskaia si pe cei ai spionului Aleksandr Litvinenko.

"Am atras atentia de mai multe ori ca sistemul electoral trebuie schimbat. Am atras de asemenea atentia ca se vorbeste foarte mult despre coruptie, dar ca lipseste adevarata lupta impotriva coruptiei".

"Am vazut tragedii teribile, cand ziaristii au fost ucisi...unele dintre cele mai mari cazuri de crime nu au fost rezolvate. Si mai spun: ma indoiesc ca s-a facut tot ceea ce era posibil pentru a rezolva aceste cazuri", a spus Gorbaciov.

Gorbaciov a comparat eforturile presedintelui american, Barack Obama, de a revigora Statele Unite dupa criza financiara cu reformarea societatii sovietice initiate de el, descriind criza economica drept o consecinta a sentimentului triumfal al Occidentului in victoria din Razboiul Rece.

"Crezi ca nu ai nevoie de nici o schimbare pentru ca totul merge atat de bine pentru Occident. Dar dupa ce trece euforia, va veni dezamagirea si vezi deja ca a fost o greseala sa te lauzi cu aceasta victorie", a declarat el.