India a pierdut contactul cu primul sau satelit spatial ce orbita in jurul Lunii, Chandrayaan-1, lansat cu succes in octombrie anul trecut, a anuntat sambata Agentia Spatiala Indiana, potrivit AFP.

"Contactul radio cu reteaua DNS (Deep Space Network) a NASA a fost pierdut sambata la ora locala 1:30 AM (20:00 GMT, vineri)", se arata in comunicatul transmis de Organizatia de Cercetare Spatiala Indiana (ISRO).

Cercetatorii din cadrul organizatiei revizuiesc datele pentru a stabili starea tehnica a sistemului si in ce conditii a fost pierdut contactul.

Ulterior, directorul proiectului spatial, M. Annadurai, a declarat pentru agentia PTI: "Prima noastra misiune pe Luna, in mod cert, s-a incheiat"

Modulul lunar Chandrayaan-1 a fost lansat pe 22 octombrie 2008 de catre Agentia Spatiala Indiana, in prima misiune lunara indiana fara echipaj uman la bord, planificata sa dureze doi ani. In plus, satelitul a trimis spre Luna, pe o racheta, o prima proba indiana, un cub cu latura de 1,5 metri, vopsit pe exterior in culorile drapelului indian, care a aselenizat cu succes la 14 noiembrie anul trecut.

Astfel, India s-a inscris si ea in cursa pentru cucerirea Lunii, dupa Statele Unite, Rusia, China si Japonia. In total, tara asiatica si-a propus sa organizeze 60 de misiuni spatiale pana in 2013, inclusiv zboruri catre Luna si Marte.

Singurele aselenizari reusite ale unor navete spatiale cu echipaj uman au avut loc intre anii 1969 - 1972, in cadrul programului american Apollo.