Dupa testele nucleare si rachetele lansate recent, Coreea de Nord a inceput sa dea semne ca urmareste reconcilierea cu SUA si Coreea de Sud.

Dupa eliberarea celor doua jurnaliste cu cetatenie americana in urma vizitei lui Bill Clinton la Phenian, Nordul a acceptat sa poarte discutii cu Sudul pe tema reunirii unor familii care au fost separate de razboiul coreean.

Aceasta este prima intalnire a oficialilor de la Crucea Rosie din cele doua tari din ultimii doi ani. Potrivit lui Chun Hae-sung, purtator de cuvant al Ministerului sudcoreean al Unificarii, intalnirea va incepe miercuri si va avea loc intr-o statiune din sud-estul Coreei de Nord, scrie The New York Times.

Daca cele doua tari ajung la un consens, mai multi coreeni isi vor putea vedea rudele de pe cealalta parte a granitei. Astfel de vizite au fost suspendate in urma cu 18 luni, cand presedintele sudcoreean Lee Myung-bak a adoptat o pozitie mai severa fata de Nord.

In plus, Coreea de Nord l-a invitat pe diplomatul american Stephen Bosworth sa poarte discutii pe tema programului nuclear, luna viitoare, a anuntat presa sudcoreeana, marti, potrivit Reuters. Astfel, Bosworth va conduce o delegatie care va purta mai intai discutii cu Coreea de Sud, China si Japonia , inainte de a incepe negocierile pentru dezarmare cu Nordul.

Aceasta ar marca prima discutie oficiala pe probleme nucleare dintre Coreea de Nord si administratia Obama. Oficialii din SUA nu au confirmat inca vizita lui Bosworth la Phenian, mentioneaza Reuters.