Japonia a anuntat iesirea din cea mai indelungata perioada de recesiune pe care a cunoscut-o dupa cel de-al doilea razboi mondial. Agentia Reuters informaza ca economia japoneza a inregistrat, in trimestrul al doilea, o crestere economica de 0,9% fata de primele trei luni ale anului. Aceasta crestere se plaseaza, totusi, sub estimarile analistilor, care anticipau un avans de 1 % al Produsului Intern Brut.

Potrivit premierului nipon, depasirea crizei s-a realizat prin relansarea comertului exterior.

Acest anunt are loc dupa ce rata somajului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani si preturile de consum au avut o scadere record in luna iunie. In schimb, productia industriala a Japoniei a crescut in iunie cu 2,4% fata de luna precedenta, potrivit datelor furnizate de Ministerul Comertului de la Tokio.

Totusi, economistii atrag atentia ca redresarea economica s-ar putea opri, fiindca cererea pe plan intern ramane scazuta, in conditiile in care salariile se reduc iar somajul se mentine ridicat - precizeaza France Presse.

Japonia este, dupa Germania si Franta, a treia mare tara industrializata care a iesit din recesiune. Raman, oficial, in recesiune Statele Unite si Marea Britanie.