Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a felicitat pe presedintele iranian Mahmoud Ahamdinejad pentru realegerea sa controversata la conducerea statului. Aproximativ 30 de oameni si-au pierdut viata in protestele care au urmat alegerilor prezidentiale din 12 iunie, cele mai grave manifestari de la revolutia islamica din 1979.

"Scrisoarea de felicitari a fost trimisa luni", a declarat un purtator de cuvant al ONU, Marie Okabe, subliniind ca este este vorba despre "o scrisoare obisnuita" trimisa tuturor presedintilor alesi sau realesi. Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat castigator al alegerilor din 12 iunie, in ciuda acuzatiilor de frauda aduse de sustinatorii contracandidatilor sai.

Marie Okabe a explicat ca scrisoarea lui Ban Ki-moon a fost trimisa cu ocazia ceremoniei de investitura a lui Mahmoud Ahmadinejad, care a avut loc saptamana trecuta, "pentru a exprima speranta ca Iranul si Natiunile Unite vor continua sa coopereze in ceea ce priveste problemele regionale si mondiale".

Scrisoarea secretarului general al ONU vine la o saptamana dupa ce Statele Unite au refuzat sa trimita orice mesaj de felicitare catre Teheran. Casa Alba a recunoscut ca Mahmoud Ahmadinejad este presedintele "ales" al Iranului, dar a anuntat ca nu are intentia de a felicita investitura sa. "Nu vad niciun motiv pentru care sa trimitem o scrisoare de felicitare", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, in ziua in care Mahmoud Ahmadinejad a depus juramantul de investitura in fata Parlamentului. In replica, Ahmadinejad a avertizat ca "in Iran, nimeni nu asteapta felicitarile Washingtonului".

Presedintele ultraconservator a fost confirmat in functie saptamana trecuta de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Dupa investitura, Mahmoud Ahmadinejad are la dispozitie doua saptamani pentru a prezenta membrii noului sau guvern in fata deputatilor, pentru a obtine un vot de incredere. In tot acest timp, liderii opozitiei, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi cer in continuare anularea alegerilor, acuzandu-l pe Mahmoud Ahmadinejad de fraudarea scrutinului.