Instanta germana l-a condamnat marti la inchisoare pe viata pe Josef Scheungraber, fost ofiter nazist gasit vinovat pentru masacrul din Toscana, in urma caruia 14 civili au fost ucisi. "Josef Scheungraber a fost singurul ofiter din compania sa" care a omorat civilii, pe 26 iunie 1944 in Cortona, ca raspuns la un atac al partizanilor, a subliniat presedintele tribunalului din Munchen, Manfred Gotzl.

In varsta de 91 de ani, barbatul a fost gasit vinovat pentru moartea a 10 oameni, "fara indoiala civili, fermieri si copiii lor", dar a fost achitat de celelalte patru acuzatii de asasinat, din lipsa de probe, a anuntat magistratul. "Este scandalos", a replicat unul dintre avocatii lui Scheungraber, Klaus Goebl, citat de AFP. Acesta si-a anuntat deja decizia de a solicita reluarea procesului.

Fostul nazist parea intr-o stare buna de sanatate la sedinta in care a fost anuntat verdictul. Era imbracat intr-o haina traditionala bavareza, inchisa la culoare, scrie agentia de presa franceza. De-a lungul celor 11 luni de proces, barbatul a respins in mod constant toate acuzatiile. A declarat ca a trimis civilii la politia locala si ca nu stie ce li s-a intamplat apoi.

Motivul acestui masacru a fost "razbunarea, ura si furia impotriva partizanilor care-i omorasera doi dintre soldati", a anuntat Curtea. "Nu au fost represalii legale, pentru ca au fost indreptate impotriva civililor fara aparare si nu impotriva armatei", a continuat judecatorul. Decizia Curtii a fost primita cu aplauze de locuitorii orasului italian Cortona (din centrul Toscanei) si de urmasii victimelor, prezenti la proces. Scheungraber a ramas impasibil de-a lungul intregii sedinte.

"Este o decizie foarte importanta pentru familiile noastre, pentru apropiatii nostri care nu pot fi aici si este o decizie dreapta", a declarat pentru AFP Angiola Lescai, de 60 ani, care si-a pierdut bunicul si un unchi in masacru. Josef Scheungraber a fost deja condamnat in absenta pentru aceste fapte in 28 septembrie 2006, la inchisoare pe viata de un tribunal militar din La Spezia (in nordul Italiei). Germania, care nu isi extradeaza cetatenii impotriva vointei lor, nu a aplicat niciodata o astfel de pedeapsa.

Batranul si-a continuat pana in prezent viata in liniste, in orasul natal Ottobrunn din Bavaria, unde a devenit dupa razboi o personalitate locala respectata. Este administrator al unei tamplarii si consilier municipal, participand in mod consecvent la comemorarile fratilor sai de arme. Cazul sau nu este, insa, izolat. La fel ca el, si alti fosti ofiteri nazisti isi traiesc linistiti viata in Germania, in ciuda condamnarilor pronuntate de tribunalele din La Spezia pentru masacrarea a sute de civili italieni, potrivit AFP.