Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a depus miercuri juramantul in fata Parlamentului si a promis ca noul sau mandat va fi "inceputul schimbarilor importante in Iran si in lume". In timpul ceremoniei, fortele de ordine au dispersat sute de manifestanti ai opozitiei, care incercau sa se stranga in fata Parlamentului si scandau lozinci impotriva noului lider de la Teheran.

"Vom rezista in fata asupritorilor si vom continua sa actionam pentru a schimba mecanismul discriminatoriu in lume, spre binele tuturor tarilor", a declarat Mahmoud Ahmadinejad, citat de France24. "Tarile occidentale au spus ca recunosc alegerile din Iran, dar ca nu vor trimite niciun mesaj de felicitare. Ceea ce inseamna ca vor democratie numai pentru interesele proprii si nu respecta drepturile popoarelor", a continuat presedintele iranian, cu urmatorul mesaj pentru americani: "sa stiti ca, in Iran, nimeni nu asteapta felicitarile voastre".

Iar ironiile presedintelui la refuzul Washington-ului de a trimite felicitari nu s-au terminat aici. "Iranienii nu trebuie sa tina cont nici de starile voastre schimbatoare de spirit si cu atat mai putin de zambetele si felicitarile voastre", a declarat el.

Sedinta parlamentului a fost prezidata de Ali Larijani, care a precizat in discursul sau ca "anumite guverne occidentale s-au facut de ras prin comportamentul lor precipitat, in timp ce iranienii, uniti intr-o singura voce, le vor raspunde la momentul potrivit pentru calomniile lansate". Fostul presedinte Akbar Hachemi Rafsandjani, care conduce doua institutii cheie ale puterii, nu a asistat la ceremonie, potrivit unui jurnalist de la AFP.

Casa Alba a recunoscut marti ca Mahmoud Ahmadinejad este presedintele "ales" al Iranului, dar a anuntat ca nu are intentia de a felicita investitura sa. "Nu vad niciun motiv pentru care sa trimitem o scrisoare de felicitare", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

Din 12 iunie, de la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la conducerea tarii din primul tur, cu aproximativ 63% dintre voturi, Iranul a intrat in una dintre cele mai grave crize politice de la instaurarea Republicii islamice in 1979. Aproximativ 30 de oameni au fost ucisi, 2.000 au fost arestati si peste 100 au fost adusi in fata tribunalului revolutionar de la Teheran.

Presedintele ultraconservator a fost confirmat in functie luni de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Dupa investitura, Mahmoud Ahmadinejad are la dispozitie doua saptamani pentru a prezenta membrii noului sau guvern in fata deputatilor, pentru a obtine un vot de incredere. In tot acest timp, liderii opozitiei, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi cer in continuare anularea alegerilor, acuzandu-l pe Mahmoud Ahmadinejad de fradudarea scrutinului.