Autoritatile ruse au luat masuri exceptionale pentru buna desfasurare a vizitei presedintelui american Barack Obama la Moscova, programata saptamana viitoare. La aeroport, Barack Obama si sotia acestuia vor fi intampinati de garda de onoare a garnizoanei Moscovei. Repetitiile zilnice ale celor 70 de soldati si 28 de membri ai fanfarei militare au inceput cu mult inainte de vizita, potrivit Newsru.com.

Dupa cereremonia de intampinare, cuplul prezidential se va indrepta, probabil, spre hotelul Marriott Grande, de pe bulevardul Tverskoi. Aici a fost pregatit aparamentul folosit de Condoleezza Rice. Tot aici a fost gazduit si cel de-al 42-lea presedinte al SUA, Bill Clinton, pentru care au fost instalate diferite aparate sportive, iar peretii au fost impodobiti cu tablouri ale pictorilor rusi.

  • Apartament de 100.000 de ruble pe zi pentru sotii Obama

Apartamentul de la Marriott costa aproape 100.000 de ruble pe zi, pret in care intra indeplinirea tuturor dorintelor exprimate de oaspeti. Astfel, la timpul lor, cantareata Cher a cerut redecorarea peretilor, iar Brigitte Bardot – o baie de sampanie. Spre deosebire de vedetele din showbiz, politicienii sunt mai ponderati in cerintele lor. De exemplu, scrie RIA Novosti, fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, a ramas in memoria angajatilor hotelului prin dorinta ei modesta de a-i fi adusi in camera hamburgeri. La fel ca predecesorul sau, Bill Clinton, Obama va putea, daca va dori, sa incerce din mancarurile bucatariei ruse la restaurantul “La Pirosmani”, unde si acum se afla, inramata, o scrisoare de multumire pentru ospitalitatea oferita a fostului presedintelui SUA.

Alt hotel unde nu se mai fac rezervari de locuri pentru saptamana viitoare este Ritz-Carlton, unde a fost pregatit un apartament cu cinci camere, ale carui geamuri uriase dau spre Kremlin. Suprafata apartamentului este de 250 mp, mobila fiind realizata in stil imperial rusesc. La dispozitia clientilor se afla o sufrageria imensa cu pian, o sala de masa, un birou cu biblioteca si o camera pentru intalniri de lucru. Un asfel de apartament costa 430.000 pe zi, fara TVA.

Securitatea vizitei va fi asigurata practic de toate structurile de forta ale Rusiei, de la FSB, la Ministerul de interne si trupele speciale, precum si cele ale Ministerului apararii. Moscovitii au fost rugati sa tina cont de toate anunturile vizand eventualele restrictii de circulatie. Autoritatile si-au cerut scuze pentru posibilele incoveniente create locuitorilor capitalei ruse.

Pe toata durata vizitei, pe toate aeroporturile din Moscova se vor afla, in regim de alarma, catva zeci de avioane de lupta ale Fortelor aeriene militare ale Rusiei. Spatiul aerian al regiunii Moscova va fi declarata zona inchisa. Mijloacele de aparare aeriana au primit ordin de a intercepta orice tentativa de a incalca regimul de securitate. Surse din Ministerul de interne au declarat presei ca schema tuturor actiunilor de asigurare a vizitei au fost prelucrate de serviciile speciale, dar ca de aceasta data au fost introduse unele modificari si completari, care nu vor fi facute publice.

Strazile Moscovei vor fi patrulate de cateva mii de angajati ai militiei, unii imbracati in haine civile. Vor fi intarite toate grupele operative si de reactie rapida. Au fost organizate trasee suplimentare. In zilele vizitei (6-8 iulie) va functiona un stat major pentru asigurarea securitatii tuturor actiunilor prevazute in program. In caz de situatii exceptionale, vor intra in actiune unitatile mobile de rezerva din randul luptatorilor OMON.

  • Discutiile dintre Obama si Medvedev, programate sa dureze 5 ore

Discutiile dintre presedintii Barack Obama si Dmitri Medvedev vor dura mai mult de cinci ore, a anuntat consilierul sefului statului rus, Serghei Prihodko, citat de www.vz.ru.

Potrivit spuselor sale, partile s-au inteles in privinta statutului vizitei liderului american la Moscova, “pentru a reduce la minim ceremoniile de protocol si pentru a se concentra asupra temelor concrete ale summitului”.

“Luni au fost fost planificate tratative mai intai in cerc restrans, cu participarea sefilor de diplomatii si a consilierilor”, a precizat Prihodko. Aceasta runda va dura aproximativ o ora.

“Dupa care discutiile vor continua in cerc largic, cu participarea membrilor ambelor delegatii: aceasta parte a programului se va prelungi maxim 2,5 ore”. Dialogul oficial va fi urmat de semnarea de documente si de o conferinta de presa.

Dupa intalnirea cu presa, cei doi lideri, impreuna cu soltiile, vor relua dialogul la cina neoficiala data in onoarea presedintelui SUA si a sotiei acestuia, moment care va avea loc la resedinta presedintelui rus, Gorki, din afara Moscovei.

“Presedintii se vor revedea a doua zi pentru a trage concluziile muncii lor”, a continuat responsabilul rus. In dimineata zilei de 8 iulie, Obama va pleca spre Italia, la summitul G8 si va fi urmat, la o ora, de presedintele Medvedev.