Inregistrarea mortii tinerei iranience pe nume Neda Agha-Soltan a declansat valuri de emotii in intreaga lume. Imaginile o arata pe tanara impuscata in piept intinsa pe jos, avandu-l alaturi pe tatal sau si pe un tanar doctor care a incercat sa o salveze. Iata marturiile celui din urma - doctorul in bratele caruia a murit tanara -, transmise publicului de cunoscutul scriitor brazilian Paulo Coelho. "Duminica tarziu ma uit la inregistrarea cu Neda. Mi se pare ca il recunosc pe Arash Hejazi, dar prefer sa nu cred ce spun. Ii trimit un email", scrie Coelho pe blogul sau.

Iata mai jos corespondenta dintre Paulo Coelho si Arash Hejazi, publicata pe blogul scriitorului brazilian:

Duminica 21 23:011

Draga Arash

Vreau sa stiu unde esti, daca lucrurile pe care le vad/citesc sunt adevarate. Apoi am sa pot lua atitudine - in functie de sfaturile tale, bineinteles.

Cu dragoste,

Paulo

Luni, 22 iunie 2009 02:05:05 -04:00

Draga Paulo,

Acum sunt in Teheran. Filmul mortii lui Neda a fost inregistrat de prietenul meu si ma poti recunoaste in video. Eu sunt doctorul care a incercat s-o salveze si nu a reusit. A murit in bratele mele. Scriu cu lacrimi in ochi. Te rog sa nu mentionezi numele meu. Te voi contacta eu in curand, cu mai multe detalii.

Cu dragoste,

Arash.

(Acum am decis sa postez video-ul pe blog)

(Tot restul zilei incerc sa il contactez. La un moment dat, cineva raspunde pe telefonul lui, recomandandu-se ca “jurnalist de la CNN”. Incep sa ma ingrijorez)

Luni 22 17:46

Draga Arash

pana acum, nicio veste de la tine. Dupa ce am postat inregistrarea pe blog, se pare ca s-a raspandit peste tot, inclusiv in NY Times, Guardian, National Review, etc.

Prin urmare, principala mea acum grija esti tu. TREBUIE sa-mi raspunzi la acest email, sa-mi spui ca esti bine si numele persoanei la care am petrecut impreuna Anul Nou in 2001, doar ca sa fiu sigur ca esti tu cel care raspunde. Nu cred in aceasta persoana de la CNN care a raspuns la telefonul tau.

Daca nu faci asta, as putea furniza numele tau presei, ca sa te protejeze - vizibilitatea este singura forma de protectie in acest moment.

Daca faci asta, numai daca nu ma sfatuiesti altfel, o sa pun capat presiunii, pentru moment. Principala mea grija acum esti tu si familia ta.

Cu dragoste

Paulo

Marti, Iunie 23, 2009 1:35 AM

Draga Paulo

Sunt bine acum. Nu stau acasa. Nu stiu despre CNN. Numele prietenului este Frederick.

Cu dragoste

Arash

Sent: Marti, Iunie 23, 2009 1:37 AM

Draga Paulo,

Incerc sa parasesc tara maine dimineata. Daca nu ajung in Londra la ora 2 pm., ceva s-a intamplat cu mine. Pana atunci, asteapta.

Sotia si copilul meu sunt in .... Telefonul lor... Emailul ei...

Te rog asteapta pana maine. Daca se intampla ceva cu mine, te rog sa ai grija de (numele sotiei) si (numele copilului), ei sunt acolo, singuri, si nu mai au pe nimeni pe lume.

Mai mult decat dragoste, a fost o onoare sa te am ca prieten.

Arash

(La acest moment, un jurnalist brazilian, Luis Antonio Ryff, care a calatorit in Iran, il recunoaste pe Arash in video si imi scrie sa verific. Confirm, dar ii cer sa ii tina numele secret pana astazi. Ryff accepta – chiar daca stie ca ar fi o exclusivitate importanta pentru el. As vrea sa-i multumesc, pentru demnitate)

Miercuri 24

1:55 PM

Arash a aterizat in Londra