Abuzul de bauturi alcoolice ucide o jumatate de milion de oameni in fiecare an in Rusia, influentand negativ speranta de viata a barbatilor - sub media unor tari sarace precum Banglades sau Honduras, potrivit unui raport publicat marti si citat de AFP.

"Abuzul de alcool provoaca in fiecare an moartea prematura a circa 500.000 de persoane in Rusia", afirma Camera civica din Rusia.

"Epidemia de alcoolism din Rusia se traduce prin faptul ca mortalitatea barbatilor aflati in libertate este de trei ori mai mare decat cea a barbatilor din inchisoare, pe aceeasi transa de varsta", sustin autorii raportului, intitulat "Abuzul de alcool in Rusia: consecinte socio-economice si masuri de combatere".

Abuzul de bauturi alcoolice este prezent si in majoritatea cazurilor de omucidere: "Circa 80% dintre criminali sunt in stare de ebrietate in momentul comiterii faptei. 40% dintre ei se sinucid, ulterior".

Mare consumatoare de vodca, Rusia prezinta si o alta particularitate: o speranta de viata extrem de scazuta pentru o tara industrializata.

Barbatii traiesc, in medie, 59 de ani, in timp ce femeile mor la varsta de 72 de ani, potrivit unui studiu publicat in 2007 de revista medicala britanica The Lancet.

Populatia Rusiei depaseste cu putin 140 milioane persoane.