Autoritatile braziliene au anuntat, miercuri, ca au localizat bucati mai mari din avionul Air France prabusit luni in Oceanul Atlantic, informeaza Reuters. Pilotii unor avioane care cerceteaza zona au afirmat ca bucatile se afla la o distanta de 90 de kilometri de cele descoperite cu o zi inainte.

Informatia a venit in aceeasi zi in care presa braziliana a dezvaluit, potrivitFoxNews, ca, la 27 mai, un avion ce apartine Air France a fost retinut la sol 90 de minute de autoritatile argentiniene, dupa ce acestea au primit o amenintare privind existenta unei bombe la bordul aparatului. Oficialii au inspectat aparatul ce urma sa efectueze o cursa intre Buenos Aires si Paris, insa nu au gasit nimic. Incidentul s-a petrecut cu doar patru zile inainte ca un avion Air France sa dispara deasupra Oceanului Atlantic.

Potrivit presei braziliene, amenintarea a fost primita prin telefon. Politistii si oficialii din cadrul aeroportului Ezeiza din Buenos Aires au inspectat aparatul timp de 90 de minute, fara insa sa gaseasca explozibili. Pasagerii nu au fost evacuati in timpul inspectiei, iar aparatul a ajuns cu bine la Paris.

Marti, ministrul francez al apararii, Herve Morin, a declarat: "Nu avem dreptul sa excludem prin definitie un atentat terorist, deoarece terorismul este principala amenintare pentru ansamblul democratiilor occidentale".

Oficialii de la Paris sustin insa ca ipoteza unei deturnari "este in mod evident indepartata" si, in absenta oricarei certitudini privind circumstantele exacte ale catastrofei, prefera sa ramana prudente. Avionul de tip Airbus A330 care efectua o cursa pe ruta Rio de Janeiro - Paris, avand la bord 228 de persoane, a disparut luni dimineata deasupra Oceanului Atlantic.

Ramasitele avionului au fost localizate

Tot marti, aviatia militara braziliana a anuntat ca a descoperit bucati de metal si resturi de scaune provenind de la un avion. Ramasitele au fost gasite in Atlantic, la 650 km nord-est de insula Fernando de Noronha, aflata in nordul Braziliei. Autoritatile au confirmat ulterior ca e vorba despre avionul companiei Air France disparut luni.

Si pilotii unei aeronave braziliene au vazut in apele Oceanului Atlantic puncte portocalii care pareau a fi flacari, exact in dreptul rutei pe care se deplasa avionul companiei Air France. Cea mai importanta companie aeriana din Brazilia, TAM, a afirmat ca unul dintre pilotii curselor sale comerciale a vazut "foc in ocean" pe ruta avionului companiei Air France disparut luni deasupra Atlanticului.

Cel mai probabil avionul a fost lovit de un fulger, considera reprezentantii departamentului de comunicare al companiei Air France. "A intrat intr-o zona de furtuna cu puternice turbulente care au generat defectiuni", spun ei. De altfel, specialiastii in meteorologie apreciaza ca zona de intalnire a maselor de aer dintre emisfera nordica si cea sudica se numeste "zona de convergenta intertropicala".

Autoritatile au declarat ca, la finalul operatiunilor de cauatre a supravietuitorilor, vor demara actiunea de recuperare a "cutiilor negre". Franta a trimis un submarin in zona si se asteapta ca operatiunea de cautare a acestora sa dureze cateva saptamani. Oficialii de la Paris au declarat insa ca cea mai mare parte a avionului prabusit in ocean ar putea sa nu fie gasita niciodata.

Miercuri, autoritatile franceze au afirmat ca un raport despre prabusirea avionului Air France va fi gata pana la sfaristul acestei luni.

Tot miercuri, presedintele Nicolas Sarkozy si alti lideri francezau participat la o ceremonie religioasa in memoria victimelor tragediei, desfasurata la Catedrala Notre Dame din Parisp