Premierul israelian Benjamin Netanyahu se afla in vizita in Statele Unite, urmand sa aiba luni o intalnire cu presedintele Barack Obama, informeaza BBC. Cei doi lideri vor discuta, printre altele, despre conflictul israeliano-palestinian si ambitiile nucleare ale Iranului.

Analistii sustin ca, desi relatiile dintre SUA si Israel raman puternice, Netanyahu va fi presat de presedintele american pentru a gasi cat mai repede o solutie conflictului dintre israelieni si palestineni.

Premierul israelian urmeaza sa aiba discutii cu secretarul de stat Hillary Clinton, seful Pentagonului, Robert Gates, si cu congresmeni.

Duminica, ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a sugerat ca Netanyahu ar fi pregatit sa sustina un proces de pace care va duce la crearea unui stat palestinian. Barak a spus ca un acord de pace ar putea fi obtinut in urmatorii trei ani. "Nu vad niciun motiv pentru care Netanyahu n-ar putea spune ca la finalul unui acord... vor fi doua popoare traind unul langa altul in pace si respect reciproc", a declarat ministrul israelian.

SUA si statele arabe sustin solutia doua state, insa Netanyahu nu si-a exprimat pana in prezent sprijinul pentru acesta initiativa.

Iranul, pe agenda discutiilor

Purtatorul de cuvant al premierului israelian a declarat insa ca dosarul nuclear al Iranului va domina agenda discutiilor dintre Obama si Netanyahu, de la Washington.

Uzi Arad a afirmat ca "premierul va accentua elementul de urgenta" al problemei iraniene.

Israelul a afirmat in numeroase randuri ca un Iran care detine arme nucleare este o amenintare la adresa existentei sale.