Doua saruturi pe obraz sau trei? Astfel de dileme de eticheta ar putea fi rezolvate odata cu aparitia virusului de gripa porcina. Ministerul mexican al sanatatii sfatuieste populatia sa evite strangerile de mana si sarutul pe obraz ca forme de salut. Unele cupluri, sustine CNN, recurg chiar la utilizarea mastilor chirurgicale, care ii protejeaza in timp ce se "saruta". Cat despre strangerea de mana, ea poate fi inlocuita cu succes de "el-bump", o atingere a coatelor.

Dr. Richard Dawood, director de clinica la Fleet Street Travel in Londra, vede in aceste masuri o posibila "distantare sociala": "Oamenii nu doresc sa se apropie mai mult decat este necesar. Vom vedea mai putine astfel de ritualuri de intampinare, poate chiar si mai putine reuniuni sociale", considera Dawood, citat de CNN.

Organizatia Mondiala a Sanatatii aminteste ca este indicat sa pastram distanta fata de persoanele ce prezinta simptome ingrijoratoare, care tusesc sau au febra. In statele care au anuntat deja cazuri de gripa, OMS sfatuieste populatia sa urmeze normele aditionale stabilite de autoritatile tarilor respective.

Chiar si statele care nu au cazuri confirmate de gripa porcina iau masuri preventive. Astfel, ministrul libanez al sanatatii a informat saptamana aceasta, intr-o conferinta de presa, ca este bine ca oamenii sa renunte la sarutul triplu pe obraz, des utilizat in aceasta tara.