Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat, joi, existenta a 236 de cazuri de gripa porcina in intreaga lume, informeaza Reuters. In SUA sunt 109 cazuri. OMS a anuntat ca gigantul farmaceutic Roche a crescut productia de Tamiflu, care urmeaza sa fie distribuit in tarile in curs de dezvoltare. Tot joi, autoritatile din Olanda si Serbia au anuntat existenta primelor cazuri de gripa porcina in cele doua tari, in contextul in care ministrii Sanatatii din tarile membre ale UE s-au intalnit pentru a discuta despre masuri coordonate impotriva extinderii virusului gripei porcine. OMS a ridicat, miercuri seara, nivelul de alerta pentru pandemie la 5 din 6.

Baiatul de trei ani este prima persoana din Olanda afectata de gripa porcina. La Novi Sad, o femeie intoarsa din SUA e primul caz confirmat de gripa in Serbia.

UPDATE 18.10: OMS anunta 236 de cazuri confirmate de gripa porcina in intreaga lume. In SUA sunt 109 de cazuri confirmate.

UPDATE 18.00: Autoritatile din statul american Georgia confirma primul caz.

UPDATE 17.30 Oficialii din Minnesota si Nebraska au anuntat primele cazuri in cele doua state americane.

UPDATE16.45: Un angajat al Bancii Mondiale de la Washington a fost diagnosticat cu gripa porcina (CNN).

UPDATE14.30: Spania a anuntat 87 de cazuri suspecte, din care 13 confirmate.

UPDATE13.00: O femeie din Serbia care s-a intors recent din SUA, supecta de gripa porcina.

UPDATE10.00: Autoritatile din SUA au inchis 100 de scoli.

Reuniunea ministrilor Sanatatii din UE

Ministrul roman al Sanatatii, Ion Bazac, a prezentat la Luxemburg strategia tarii noastre in cazul unei eventuale pandemii de gripa porcina.

Grecia, Irlanda, Italia, Cehia, Danemarca, Franta, Suedia, Germania, Spania si Marea Britanie au anuntat, deja, masuri pentru a evita extinderea acestei infectii.

Luni, mai multi oficiali europeni au cerut UE sa isi coordoneze mai bine actiunile in fata riscului gripei porcine.

Comisarul european pentru Sanatate, Androulla Vassiliou, a recomandat populatiei sa evite zonele cele mai afectate din Mexic si unele state americane. In SUA s-a inregistrat, miercuri, primul deces din cauza acestui nou virus.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat, miercuri seara, nivelul de alerta pentru pandemie la 5 din 6 niveluri posibile, ceea ce inseamna ca pandemia de gripa porcina reprezinta un risc iminent, potrivit Reuters.

Nivelul 6 este ultimul nivel, ceea ce inseamna ca exista deja o pandemie propriu-zisa. Guvernele au fost avertizate sa se pregateasca pentru ce este mai rau. Cu toate acestea, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, a declarat ca "lumea este mai bine pregatita pentru o pandemie decat oricand in istorie".