Doar 53% dintre adultii americani cred ca sistemul capitalist este mai bun decat socialismul. Cea mai recenta ancheta telefonica a Rasmussen Reports arata ca 20% dintre americani sustin ca socialismul este mai bun, in timp ce 27% nu sunt siguri care sistem este de preferat.

Adultii sub 30 de ani sunt si mai divizati: 37% prefera capitalismul, 33% socialismul iar 30% sunt indecisi. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani sustin in procent mai mare libera initiativa: 49% se pronunta pentru capitalism si 26% pentru socialism. In schimb, adultii in varsta de peste 40 se pronunta puternic in favoarea capitalismului, doar 13% dintre acestia apreciind ca socialismul este mai bun.

Republicanii cred, in proportie de 11 la 1, in capitalism. Electoratul democrat este mai divizat: 39% spun ca sistemul capitalist este mai bun, in timp ce 30% prefera socialismul. In randul celor neafiliati politic, 48% se pronunta pentru capitalism si 21% pentru socialism.

Intrebarea pusa de Rasmussen Reports nu defineste nici capitalismul si nici socialismul.

Este interesant faptul ca un studiu anterior arata ca 70% dintre americani prefera economia libera de piata. Faptul ca "economia libera de piata" se bucura de un sprijin substantial in comparatie cu "capitalismul" ar putea sugera o doza de scepticism in ceea ce priveste legatura intrinseca dintre pietele libere si capitalism.

Si alte date ale studiului sprijina aceasta idee. In loc sa considere ca marile companii sustin pietele libere, doi din trei americani cred ca marile corporatii si institutiile guvernamentale lucreaza adesea mana in mana impotriva intereselor consumatorilor si ale investitorilor.