Prima sesiune in plen a liderilor G20 s-a incheiat. Liderii celor mai puternice economii globale au cazut de acord in unanimitate asupra respingerii protectionismului economic global. „Daca tarile vor introduce masuri interne de protejare a economiei, recesiunea va dura mai mult”, a declarat pentru ziaristi ministrul britanic de Finante,Alistair Darling.

Liderii G20 au discutat despre alimentarea fondurilor pentru ajutarea pietelor emergente in dificultate, in special a tarilor est-europene, afectate din ce in ce mai mult de criza economica. Rezervele Fondului Monetar International vor creste cu un minimum de 200 de miliarde de dolari, fonduri alocate pentru stimularea comertului international in cazul tarilor care au cereri pentru export, insa nu isi permit sa onoreze comenzile din lipsa de fonduri. Japonia a declarat inca de dinaintea sesiunii ca va acorda IMF 100 de miliarde de dolari.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy insista ca participantii sa numeasca si sa acuze paradisurile fiscale si sa incheie ziua cu „rezultate concrete”. Salariile bancherilor si ale functionarilor din institutiile financiare vor cunoaste o restructurare drastica.

La mai putin de patru ore pana la forma finala a planului de restructurare a economiei globale, discutiile sunt in toi. Se zvoneste ca nu va fi adoptat un nou stimul fiscal. „N-am sa va mint: mai sunt aspecte asupra carora trebuie sa cadem de acord, insa sunt increzator ca vom avea un compromis pana la sfarsitul zilei. Gordon Brown este excesiv de optimist, dar cred ca este atitudinea potrivita. Ce rost ar avea ca atati lideri sa se intalneasca azi fara sa rezolvam problemele de pe agenda?”, a declarat ministrul britanic al Afacerilor si Intreprinderilor, Lord Mandelson.

Ministrul egiptean de Finante a insistat ca tarile sarace si cele in curs de dezvoltare sa-si primeasca partea in negocierile de azi.

A doua sesiune in plen va avea loc in aceasta dupa-amiaza, cand vom afla detaliile deciziilor liderilor G20.