Guvernul Ucrainei a trimis Ministerului rus de Finante o cerere oficiala in vederea obtinerii unui credit de cinci miliarde dolari, a anuntat vicepremierul rus, Aleksei Kudrin. Cererea vine in conditiile in care Ucraina are probleme in derularea acordului cu FMI, dar presedintele Iushcenko pare a prefera totusi o finantare occidentala.

"Decizia de acordare a imprumutului nu a fost luata inca", a precizat Aleksei Kudrin. Presa ruseasca apreciaza ca aceasta tactica a finantarii rusesti ar putea fi o noua parghie de presiune a Kievului asupra Occidentului, pentru a 'relaxa' cerintele Fondului.

Anterior trimiterii acestei cereri, presedintele Viktor Iushcenko a convocat o intalnire cu premierul Iulia Timosenko, pe agenda figurand atat posibilitatea unei linii de finantare rusesti, cat si chestiuni legate de relatiile dintre Kiev si Fondul Monetar International, scrie Nezavisimaia gazeta.

Potrivit sursei citate, administratia prezidentiala vrea in continuare ca guvernul sa indeplineasca toate cerintele FMI, evitand solutii alternative, precum un credit din partea Rusiei.

Anturajul lui Iusceneko, noteaza NG, se teme ca Moscova va introduce in acordul de creditare elemente politice.

Potrivit speculatiilor pe aceasta tema, este vorba inclusiv despre un punct vizand ratificarea de catre Ucraina a asa numitei variante zero, care presupune ca Ucraina sa renunte la toate datoriile si activele partii ucrainene din mostenirea URSS.

Cu toate ca Rusia a achitat de mult toate datoriile sovietice si, prin urmare, nu se mai pune problema partajarii activelor, partea ucraineana insista pe dreptul de proprietate asupra a 16% din patrimoniul sovietic de peste hotare.

Rada Suprema nu a ratificat nici pana astazi acordul din 1994 referitor la 'varianta zero'.