Una din temele intoarse pe toate partile de presa centrala din Rusia a fost ciocnirea in spatiul circumterestru a satelitilor rus si american, Kosmos-2251 si Iridium 33. Primul nu mai functiona de mult si era, de fapt, un deseu cosmic, cel american era in serviciu. Resturile lor s-au imprastiat la o inaltime de la 500 la 1300 km deasupra pamantului.

Toate ziarele subliniaza ca securitatea Statiei orbitale internationale nu este amenintata, scrie BBC. Mai devreme sau mai tarziu, toate resturile se vor dezintegra in atmosfera. Ziarele atrag, totodata, asupra faptului ca Iridium era dotat cu sistem de evitare a coliziunii si, de aceea, accidentul nu ar fi trebuit sa aiba loc. „.... reiese ca americanii au scapat aceasta ciocnire?”, se intreaba, in acest sens, cotidianul Nezavisimaia gazeta. „... judecand dupa dotare, Iridium ar fi trebuie sa cedeze trecerea”.

Expertii consultati de ziar sunt insa de alta parere, declarand ca, data teoretic totul pare simplu, in realitatea o asemenea manevra este extrem de dificila, avand in vedere viteza de deplasare. „Indiferent ce spun specialistii in legatura cu acest incident, data de 10 februarie 2009 va ramane cu siguranta in istoria cuceririi spatiului cosmic si nu numai, fiind primul caz de coliziune a doi sateliti artificiali in cosmos”, concluzioneaza Nezavisimaia gazeta intr-un articol intitulat „Razboiul stelelor aici si acum”.

Alte publicatii ridica problema „curateniei” spatiului circumterestru. „Aceasta situatie exceptionala arata, o data in plus, cat de suprapopulat, cata inghesuiala exista pe orbita”, remarca Rossiiskaia gazeta. „Deasupra capetelor noastra zboara aproape 13.000 de obiecte artificiale, si aproape jumatate din ele sunt deseuri cosmice”.

Izvestia ofera mai multe ipoteze despre cele intamplate. Una din ele – Rusia a gasit o modalitate de a dobori cu propriile sale aparate aparent „moarte” satelitii plini de viata ai SUA. Alta versiune presupune ca Iridium era, la randul lui, pe ultima suta de metrii a vietii, putea ceda in orice clipa si, ca atare, americanii au decis sa-i puna capat chinurilor lovindu-l de primul obiect intalnit in cale”.

Doi sateliti au intrat in coliziune in timpul rotatiei pe orbita. Un purtator de cuvant al agentiei spatiale americane NASA, citat de BBC, a declarat joi ca unul dintre sateliti - folosit pentru comunicatii - este de origine americana, fiind lansat in anul 1997. Celalalt este un satelit militar rus, lansat in 1993. Coliziunea s-a produs la o altitudine de 800 km deasupra Siberiei si a provocat aparitia a doua mase de moloz spatial. Ambii sateliti cantareau peste 450 de kilograme.