"Cand l-am intalnit la Beijing pe Mao…" - Dalai Lama, numit cetatean de onoare al Romei

In zece ani traiti la Roma, ca roman si ulterior ca jurnalist, am avut parte de momente de suferinta si frustrare, de bucurii cotidene si rutina de metropola, de agonie si neimplinire…

Dar au existat si acele momente unice pe care le pui la loc de cinste in suflet, momente de trairesi crestere spirituala, pe care doar un oras ca Roma, intersectie de culturi si religii, ti le poate oferi. Am scris despre prima vizita a PF Patriarh Teoctist la Roma si despre Crezul in limba romana rostit in Bazilica San Pietro intr-o zi ploioasa , am relatat in direct funeraliile Papei Ioan Paul II, in sfarsit, am facut parte din delegatia de romani care a fost primita in audienta, in 2007, de catre Papa Benedict XVI.

Iar azi, printre zeci de jurnalisti din toate colturile lumii, am avut ocazia sa-l aud vorbind, la cativa metri de mine, pe Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama.

Primaria Romei a hotarat,inca de anul trecut, sa-i confere lui Dalai Lama cetatenia de onoare a orasului. Liderul spiritual al tibetanilor ar fi trebuit sa vina in Italia in luna septembrie pentru ceremonia oficiala, dar vizita sa a fost anulata din motive de sanatate. Dupa internarea lui in spital de saptamana trecuta, am crezut ca vizita sa la Roma va fi amanata din nou. Dar, din fericire, am primit confirmarea din partea biroului de presa al primariei: programul va ramane neschimbat.

Rareori am avut ocazia sa vad piata Capitoliului, una din cele sapte coline istorice ale capitalei, intr-o atmosfera atat de plina de emotie, dar si tensiune. In fata mega-ecranului instalat in centru, erau numerosi voluntari ai asociatiilor italiene Pro- Tibet cu pancarte, cerand eliberarea de sub ocupatia chineza, refugiati tibetani infasurati in steagul national, calugari budisti in toga traditionala.

Sala "Giulio Cesare" rezervata ceremoniilor inprimarie, a devenit in cateva minute neincapatoare pentru oficialitati, invitati si jurnalistii din intreaga lume. Inceperea ceremoniei era prevazuta pentru ora 14 locala, dar a fost decalata datorita intalnirii private dintre oaspete si primarul Romei.

Dalai Lama si-a facut intrarea in aula, invaluit intr-o aura de modestie pe care o au doar acei mari lideri spirituali. Imbracat in eterna sa tunica rosie-portocalie pe care o cunoastem din filme si fotografii, cu nelipsitii ochelari fumurii, pare un batran obisnuit, simplu, bland si cu un zambet deschis pe fata. Are 73 de ani, iar spitalizarea recenta si-a lasat semnele: pare mai slabit, desi emana o puternica energie pozitiva.

Toti cei prezenti se ridica in picioare si il saluta cu indelungi aplauze. Se flutura steagul Tibetului si se striga, "Free Tibet".Apoi, un moment de liniste totala, urmat de salutul primarului Romei, Gianni Alemanno: "Orasul nostru este onorat sa va primeasca cu emotie profunda, dupa o lunga asteptare. De acum inainte, in aceasta Aula, care este inima orasului, Dumneavoastra nu veti mai fi doar un oaspete prestigios, ci si un cetatean al Romei".

Este un moment istoric: doar cu cateva saptamani inainte, in decembrie, China a protestat vehement cand presedintele francez Nicolas Sarkozy l-a intalnit in Polonia pe liderul spiritual al Tibetului. Iar azi, in fata a zecilor de jurnalisti, primarul Romei a subliniat: "Guvernul nostru afirma cererea Italiei si a Uniunii Europene catre Republica Populara Chineza, de a redeschide un dialog cu reprezentantii natiunii tibetane, pentru a ajunge rapid la acorduri pozitive si definitive. (…)Prezenta Dv.in aceasta sala si vizita la Capitoliu reprezinta revolta noastra morala in fata nedreptatii, a violentei, a opresiunii"..

Apoi, urmeaza apelul clar catre Beijing: "Noi, impreuna, vomcere cu putere deplina recunoastere a autonomiei poporului tibetan".

Dupa primirea pergamentului cu numirea oficiala, Dalai Lama, cel mai nou cetatean de onoare al Romei, ne-a surprins pe toti cu vocea lui decisa, dar in acelasi timp lipsita de orice nuanta de violenta sau acuzatie. A vorbit la inceput in limba tibetana, apoi in engleza.

In timp ce vorbeste, folosind gesturi largi si convingatoare, ii urmaresc pe cei cativa refugiati tibetani si pe calugarii budisti prezenti in sala. Multi dintre ei il privesc fara a clipi, cu o extrema seriozitate amestecata cu fericire, altii cu mainile unite ca intr-o rugaciune.

"Azi sunt doar in trecere la Roma si am venit sa iau un premiu, dar nu vreau sa se spuna ca am venit doar pentru a fi premiat! In Tibet se stie ca am devenit cetatean de onoare al Romei, ceea ce este un semnal important pentru poporul meu" spune cu ironie si inteligenta Dalai Lama in debutul discursului sau de multumire. Apoi povesteste de vestile pe care le-a primit din Tibet, unde "situatia este foarte dramatica, exploziva".

Aproape o jumatate de ora vorbeste Dalai Lama si aminteste un episod inedit din anii '50, cand a trait timp de cateva luni la Beijing si l-a intalnit pe Mao Tze Dun. "Dar in Tibet aveti un drapel?- l-a intrebat liderul comunist pe Dalai Lama. La raspunsul afirmativ al calugarului, Mao a replicat: atunci, puteti expune steagul vostru, daca alaturi il puneti si pe cel rosu al Chinei Comuniste! "Vreau sa transmit tibetanilor ca, daca li se interzice sa expuna steagul nostru, sa spuna chinezilor ca insusi Mao si-a dat consimtamantul", a spus celor prezenti liderul tibetan.

In final, Dalai Lama afirma celel trei principii pe care le urmeaza in viata: " Primul obiectiv pe care il am este acela dea promova valorile umane, un lucru esential, de a avea o inima in familie si societate(…) al doilea este promovarea intalnirii dintre religii si armonia interreligioasa. Pentru aceste doua idealuri voi lupta pana la moarte. Iar al treilea obiectiv este rezolvarea cauzei Tibetului".

"Este o emotie enorma pentru noi, tibetanii, sa-l intalnim pe Dalai Lama", imi spune Namgyal Tsewang, tanar tibetan refugiat in Italia de sapte ani si care a ascultat cu sufletul la gura fiecare cuvant al lui Dalai Lama, cu steagul tarii sale strans in pumni. "Aici, la Roma, ne simtim bine, lucram, avem familiile noastre.. dar in inima avem mereu Tibetul. Situatia acolo este foarte grava, din martie 2008 (revolta calugarilor budisti, n.red.). Militarii fac deseori controale in casele noastre. Cine expune un drapel sau poza lui Dalai Lama, este acuzat de separatism si este arestat pe loc.

In timp ce toti cei prezenti se ridica in picioare pentru a saluta pe cel care a devenit un simbol al rezistentei pacifiste si care este departe de patria sa de 50 de ani, imi amintesc cuvintele pe care el insusi le adreseaza foarte des celor care il omagiaza : "Sunt doar un simplu calugar budist".

Iar de azi, am onoarea sa fiu concetateana acestui "simplu calugar budist"!