Un italian care efectueaza un tur al "celor mai importante orase din lume" a fost arestat in Fallujah (Irak), dupa ce politistii nu l-au crezut ca este un simplu turist, relateaza New York Times. Potrivit autoritatilor irakiene, Luca Marchio este primul turist occidental care viziteaza orasul, scena unor confruntari violente in 2004 intre fortele americane si insurgenti.

Italianul, care are 33 de ani, a fost arestat la un post de control aflat la intrarea in oras si dus la cartierul general al politiei. Marchio a fost eliberat dupa cateva ore, dupa ce politistii s-au convins ca este un simplu turist "dornic de aventura".

"Sunt turist. Vreau sa vizitez cele mai importante orase din Irak. Acesta este motivul pentru care ma aflu in prezent aici. Vreau sa vad si sa inteleg realitatea deoarece nu am fost niciodata aici si sunt convins ca fiecare tara din lume merita vizitata", a afirmat italianul.

El a promis insa ca va ramane doar o zi in localitatea irakiana.

Inainte de a ajunge in Fallujak, localitate aflata la 69 de kilometri de Bagdad, italianul a vizitat capitala irakiana. New York Times precizeaza ca hotelul Coral Palace din Bagdad unde s-a cazat Marchio nu mai gazduise un turist occidental de la inceputul razboiului, din 2003. Ambasada italiana, armata americana si politia din Bagdad au fost alertate imediat de prezenta lui Marchio in tara.

Ambasada Italiei a precizat ca Luca Marchio a mers din Italia in Egipt, dupa care in Turcia si a traversat granita prin partea de nord a Irakului, in Kurdistan. De la Erbil, italianul a ajuns cu un taxi pana la Bagdad.

El are o viza de 10 zile pentru a vizita Irakul.