Responsabili ai gigantului rus Gazprom s-au intalnit miercuri spre joi noaptea cu cei ai companiei ucrainiene Naftogaz in incercarea de a rezolva criza gazului, anunta agentiile de presa din Rusia.

Discutiile au avut loc cu cateva ore inainte ca reprezentantii Gazprom, Naftogaz, ai guvernului rus, ai celui ucrainean si ai Uniunii Europene sa se intalnesc, la Bruxelles, pentru a discuta despre reluarea livrarilor cu gaz in Europa. Sistarea furnizarii gazului rusesc pe continentul nostru afecteaza 11 tari, in plina iarna.

Seful Gazprom, Alexei Miller, va avea trei intrevederi la Bruxelles - comisarul pentru energie, presedintele Comisiei Eropene si presedintele Parlamentului European.

Premierul Cehiei, Mirek Topolanek, tara care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, a declarat ca vor avea loc intalniri la nivel ministerial.

Intreruperea furnizarii de gaz rusesc a provocat reactii dure in Europa, mai ales prin vocea premierului ceh care a spus, miercuri, ca "daca livrarile nu vor fi reluate pana maine (joi, n.r.) va avea loc o interventie mai ferma a Cehiei si a UE, fara a preciza insa ce fel de reactie ar putea avea.

Miercuri, presedintele rus Dmitri Medvedev a pus conditii pentru reluarea livrarilor, afirmand ca acestea se vor face din nou numai daca Ucraina plateste gazul rusesc la pretul pietei si daca observatori europeni si ai societatilor de drept international vor fi implicati in acest proces.

Moscova acuza Kievul ca fura gaz din conductele care tranziteaza Ucraina pentru a fi livrat tarilor europene. Kievul dezminte.

Intr-o discutie telefonica, presedintele rus i-a spus omologului sau ucrainean ca Ucraina trebuie sa-si plateasa imediat datoriile la gaze si trebuie sa inceteze imediat sa impiedice furnizarea acestora catre Europa, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Gigantul rus Gazprom a intrerupt, in 1 ianuarie 2009, livrarile cu gaz destinat consumului intern al Ucrainei, din cauza unor datorii pe care Kievul nu le-a achitat.

Disputa ruso-ucraineana a luat amploare, miercuri, cand Rusia a intrerupt total livrarile de gaze catre Europa via Ucraina.