China a testat, pentru Pakistan, prima bomba nucleara a Islamabadului la inceputul anilor '90, permitand astfel pakistanezilor sa raspunda in cateva saptamani testului atomic efectuat de India opt ani mai tarziu, a afirmat un expert american in probleme nucleare, citat de india-defence.com.

"Chinezii au oferit o instruire masiva oamenilor de stiinta pakistanezi, i-au adus in China pentru pregatire, le-au oferit chiar schitele pentru dispozitivele CHIC-4, o arma dupa care era usor de construit un model de exportat", a afirmat fostul secretar al US Air Force, Thomas Reed, pentru revista americana 'US News and World Report'.

Reed, care a lucrat la Livermore National Laboratory ca proiectant de arme, este co-autorul cartii "The Nuclear Express: A Political History of the Bomb and Its Proliferation'. Cartea a fost aspru criticata de China, in conditiile in care afirma ca Beijingul a contribuit la proliferarea intentionata a tehnologiei nucleare in beneficiul "regimurilor cu grad ridicat de risc", facand referire, in mod special, la Pakistan.

China a oferit tehnologia nucleara Pakistanului in conditiile in care "India era dusmanul Chinei iar Pakistanul era dusmanul Indiei", sustine Reed.

"Sub regimul presedintelui Benazir Bhutto, Pakistanul si-a dezvoltat primele tehnologii nucleare. Credem ca, in perioada mandatului lui Bhutto, Republica Populara a Chinei a testat prima bomba nucleara pentru Pakistan la inceputul anilor '90", a adaugat el.

Reed afirma ca exista numeroase motive pentru a crede acest lucru, inclusiv design-ul armei atomice si discutiile cu expertii nucleari chinezi.

"Din acest motiv Pakistanul a putut atat de rapid sa raspunda primului test nuclear efectuat de India in 1998. A avut nevoie de doar doua saptamani si trei zile", concluzioneaza expertul american.