O ancheta derulata de Parlamentul georgian a concluzionat joi ca guvernul a comis "grave erori" in timpul razboiului cu Rusia, din luna august, anunta AFP.

Comisia de ancheta "a descoperit grave erori comise de guvernul georgian in punerea in practica si in gestionarea politicii de securitate nationala, precum si in ceea ce priveste gestionarea actiunilor militare" din perioada razboiului, potrivit raportului publicat pe site-ul Parlamentului.

Documentul afirma ca interventia Rusiei in Georgia, dupa ofensiva declansata de Tbilisi impotriva regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud, a fost "bine pregatita si planificata".

Raportul noteaza ca, "in ciuda informatiilor precise furnizate de serviciile de informatii, guvernul Georgiei nu a fost pregatit sa faca fata unei agresiuni de amploarea celei care a avut loc in august 2008".

Presedintele Mihail Saakashvili a depus marturie, in data de 28 noiembrie, in fata comisiei care a anchetat 22 de oficiali georgieni.

El a aparat decizia de a ataca Osetia de Sud, afirmand ca "orice guvern responsabil ar fi luat aceeasi decizie, pentru a asigura securitatea cetatenilor sai".

Media ruseasca a sustinut recent ca Statele Unite pregatesc schimbarea din functie a presedintelui Mihail Saakashvili.