Sapte din zece americani sunt convinsi ca presedintele ales, Barack Obama, va lua masurile necesare pentru a revigora economia aflata in criza, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Associated Press-GfK. Ancheta indica faptul ca, alaturi de majoritatea democratilor si a independentilor, si 44% dintre republicani isi pun sperantele in capacitatile noului lider de la Casa Alba de a revigora economia americana.

84% dintre cei chestionati au afirmat ca principala preocupare a lui Obama ar trebui sa fie intarirea economiei, in timp ce 80% sunt de parere ca pe primul loc ar trebui sa fie crearea de locuri de munca.

In acelasi timp, sase din 10 americani cred ca stabilizarea institutiilor financiare si reducerea deficitului bugetar ar trebui sa devina principalele preocupari ale noii Administratii, iar jumatate dintre intervievati vor ca problema asigurarilor de sanatate sa fie pe primul loc in agenda presedintelui.

Doar 36% dintre respondentii sondajului AP-GfK au declarat ca vor ca Obama sa reduca taxele imediat dupa ce va fi inaugurat la Casa Alba. Un procent si mai mic dintre intervievati au afirmat ca instituirea de taxe mai mari pentru cei bogati ar trebui sa fie principalul obiectiv al presedintelui ales. In acelasi timp, doar jumatate dintre cei care au raspuns chestionarului au declarat ca retragerea trupelor din Irak ar trebui sa fie o preocupare esentiala pentru Obama, lucru care, in opinia AP, indica faptul ca razboiul din Golf nu mai reprezinta o problema majora pentru americani.

Intr-un sondaj similar realizat in noiembrie 2004, razboiul din Irak si terorismul au fost mentionate drept principalele probleme pe care presedintele Bush trebuia sa le rezolve.

Potrivit datelor sondajului, 68% dintre cei intervievati cred ca, atunci cand va fi instalat in functie, in ianuarie, Obama va reusi sa implementeze politicile pe care le-a promovat in timpul campaniei electorale. Noua din zece respondenti au afirmat ca rasa nu va afecta abilitatile lui Obama de a pune lucrurile in ordine.

Ancheta a mai dezvaluit faptul ca aproape 75% dintre americani (respectiv 50% dintre republicani) au declarat ca rezultatul alegerilor ii face sa se simta "increzatori", insa AP precizeaza ca presedintii noi alesi se bucura de o "luna de miere" in care majoritatea alegatorilor are o parere favorabila despre ei.

Pe de alta parte, 36% dintre intervievati au afirmat ca tara se indreapta in directia cea buna, ceea ce reprezinta un numar aproape dublu fata de ultimul sondaj AP-GfK (in octombrie, doar 17% erau convinsi ca America se afla pe drumul cel bun).

Sondajul a fost realizat in perioada 6-10 noiembrie, pe un esantion de 1.001 de persoane. Ancheta are o marja de eroare de +/- 3,1%.