Vanzarile de arme de foc au crescut in Statele Unite dupa ce Barack Obama a castigat alegerile pentru Casa Alba, informeaza CNN. Vanzatorii si cumparatorii sunt ingrijorati ca Administratia democrata va incerca sa restrictioneze dreptul americanilor de a detine arme, in ciuda faptului ca apropiatii presedintelui ales au afirmat mereu ca Obama sustine acest drept, iar chestiunea este considerata de importanta minora pentru viitoarea guvernare.

CNN citeaza cazul lui Bernie Conatser, proprietarul unui magazin de arme de foc din Manassa, o suburbie a capitalei Washington, care a afirmat ca afacerile sale au cunoscut o crestere semnificativa in ultimele zile, lucru care a dus la vanzari record.

Potrivit declaratiilor lui Conatser, "vanzarile s-au dublat sau chiar triplat fata de octombrie". Sambata trecuta, numarul de arme vandut a fost comparabil cu cel dintr-o zi obisnuita din timpul saptamanii.

"Am aceasta afacere de 12 ani si am fost aici in timpul Y2K, al atacurilor de la 11 septembrie, al uraganului Katrina. Si toate aceastea au fost evenimente majore care au crescut vanzarile, insa nimic nu se compara cu cererile pe care le avem acum", a declarat Conatser. Omul de afaceri a declarat ca magazinul sau, Virginia Arms Company, a epuizat stocul de AR-15, versiunea civila a pustii M-16 folosita de armata, si este pe cale sa vanda complet si stocurile din alte modele.

Nimic nu se compara cu cererile pe care le avem acuma

Proprietarul unui magazin de arme

Potrivit informatiilor furnizate de canalul american de televiziune, cresteri ale vanzarilor de arme se inregistreaza pe aproape intreg teritoriul Statelor Unite. Vanzatorii si cumparatorii sunt ingrijorati ca Administratia democrata va incerca sa restrictioneze dreptul americanilor de a detine arme, in ciuda faptului ca apropiatii presedintelui ales au afirmat ca Obama sustine acest drept, iar chestiunea este considerata de importanta minora pentru viitoarea guvernare.

Un congresmen republican de Georgia, Paul Broun, s-a referit, de altfel, recent la faptul ca Obama ar putea incerca sa interzica detinerea de arme de foc daca Administratia democrata va crea o forta de politie civila care sa preia de la armata o parte din responsabilitatile de asigurare a securitatii tarii. Expertii sustin ca asa-numitele arme de asalt, termenul folosit in SUA pentru semiautomate, ar putea fi vizate de eventuale restrictii impuse de Administratia Obama si ar putea fi chiar interzise in urmatoarea perioada.

La randul sau, Biroul Federal de Investigatii (FBI) a anuntat ca, in saptamana 3-9 noiembrie, a primit peste 374.000 de solicitari pentru a efectua verificari ale cazierului pentru cumparatorii de arme, ceea ce reprezinta o crestere de 49% fata de aceeasi perioada a anului trecut.