Presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a criticat sambata declaratiile presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, care a afirmat ca fabricarea armelor nucleare de catre Iran este "inacceptabila". "Obama intelege ca schimbarea nu inseamna doar schimbarea culorii si aducerea de modificari superficiale, schimbarea trebuie sa aiba o baza strategica", a spus Larijani, citat de AFP.

Intrebat cum comenteaza declaratiile facute vineri de Barack Obama privind programul nuclear al Iranului, presedintele Parlamentului a declarat: "Aceste afirmatii reprezinta continuarea aceluiasi drum gresit din trecut".

"Daca Statele Unite vor sa isi schimbe rolul in regiune, trebuie sa transmita semnalele bune", a spus liderul iranian.

Larijani a adaugat ca, avand in vedere existenta unor centre multiple de decizie in Statele Unite, americanii nu isi vor schimba cu usurinta politicile.

El a subliniat ca liderii iranieni au ales sa continue programul nuclear, "dupa ce au calculat" riscurile si fiind constienti ca vor exista "presiuni": "Acest program este esential pentru viitorul Iranului", a sustinut presedintele Parlamentului de la Teheran.

Criticile lui Obama vin dupa ce Teheranul reactionase pozitiv la victoria candidatului democrat. "Consider ca producerea, de catre Iran, a armelor nucleare este inacceptabila. Trebuie sa organizam un efort international pentru a impiedica realizarea acestui lucru", a afirmat Obama, la Chicago, in cadrul primei sale conferinte de cand a fost ales presedinte.