Ambasada americana a organizat la Bucuresti o sarbatoare cu ocazia alegerilor din SUA: steaguri si stegulete americane, insigne cu cei doi candidati pentru fotoliul de la Casa Alba, evantaie cu steagul american, palariile unchiului Sam si chiar buletine de vot si o urma pentru ca invitatii sa-si exprime preferintele electorale. Toate premisele unei sarbatori dinamice americane au fost intrunite, insa atmosfera a fost una apatica, fara entuziasmul caracteristic americanilor.

Sarbatoarea a inceput marti seara la ora 22.00, iar oaspetii au fost intampinati inca e la intrare cu palarii ale unchiului Sam, albe cu o banda rosu-albastra pe care scria, cum altfel Made in China, cu insigne ale celor doi candidati si cu un buletin de vot. Harti cu colegiile americane, brosuri cu sistemul de vot, cat si explicatiile reprezentantilor ambasadei erau in masura sa te faca sa intelegi evenimentul la care participi. Langa urna de vot au fost amplasate in marime naturala imaginile celor doi candidati la Casa Alba, ocazie pentru invitati sa se fotografieze cu ei.

"Uita-te la expresia lor: Obama zambeste cu toti dintii, in timp ce McCain are o mina preocupata", a remarcat unul dintre invitati, atragand atentia insotitorului sau si amuzandu-se pe aceasta tema.

Buletinele de vot neoficiale de la
Bucuresti
Foto: Hotnews

Am cautat americani care au votat, nu numai in votul fictiv, exprimat la Bucuresti, ci "pe bune". Michelle, care se declara o democrata convinsa, mi-a spus ca nu a votat pentru ca nu a apucat sa se inregistreze. Optiunea ei este clara: Obama, fireste. Este in Romania din 2004, cand a venit cu o bursa Fulbright, si mai apoi, casatorindu-se cu un roman, a ramas si a infiintat o organizatie non-guvernamentala. "Aici insa nu castigi bani cu ONG-urile. Sunt mai mult voluntar, in propria organizatie", spune ea zambind, adaugand ca in ianuarie pleaca inapoi la Washington. Chiar in ziua alegerilor a trimis CV-uri la cateva universitati americane, intrucat vrea sa predea sociologie acolo.

"Este un moment prost sa imi caut de lucru si mi-e greu sa-l conving pe sotul meu sa vina cu mine, mai ales ca el aici castiga bine", spune Michelle. Ea spera, la fel ca multi americani, in schimbarea pe care o poate aduce Obama si nu are nicio indoiala ca acesta va castiga. Cu atat mai mult cu cat Sarah Palin i se pare catastrofala si crede ca i-a diminuat sansele lui McCain.

O indecisa castigata de Obama la Bucuresti

Ii spun ca vreau sa vorbesc cu americani care au votat si ma duce spre o tanara care poarta o plarie rosie gen cowboy. Este pe jumatate romanca si se afla in Romania cu o bursa Fulbright. Aceasi program pe care l-a urmat si Michelle, imi precizeaza ea. A votat in urma cu doua saptamani, cu Obama. Nu este democrata, ci independenta, a facut parte din categoria indecisilor pana acum doua saptamani, cand a si votat. In afara de Obama, pe buletinul de vot si-a exprimat optiunile pentru republicani, la Senat. A ales persoanele ale caror politici au avut rezonanta in ea. Ce a convins-o sa ii acorde votul lui Obama? "Nu ma intereseaza subiectul taxe, nu sunt angajata, nu am un venit, deci nu ma intereseaza cat este nivelul lor. Asa ca am acordat atentie pozitiei sale privind casatoriile homosexuale sau dreptul la avort", a spus ea.

Provine dintr-o familie romano-americana, tatal ei a imigrat in SUA in anii '70 si face parte din electoratul fidel republican. "Este o situatie intalnita frecvent in America: tinerii sunt democrati, dar provin din familii de republicani convinsi. Cred insa ca odata cu inaintarea in varsta si cu schimbarea statutului, devii mai conservator, treci spre tabara republicanilor, pentru ca esti preocupat de taxele pe care ti le ia statul", face Michelle o scurta analiza sociologica.

Tanara romano-americana spune ca tatal ei este profund anti-Obama si se teme de frenezia din jurul lui, de Obama-mania. Il intelege foarte bine, pentru ca a trait intr-un stat comunist in care totul se concentra in jurul liderului suprem. E ceea ce nu ar vrea sa vada in SUA, si sustine ca, desi l-a votat pe Obama, ea vrea ca interventia statului in viata ei sa fie cat mai mica.

Obama ar fi trebuit sa fie mai de stanga

Un alt grup de tineri americani spun firesc ca au votat cu Obama. Pare oarecum stranie intrebarea cu cine au votat, pentru ca ar trebui sa se subinteleaga ca optiunile lor au fost pentru candidatul democrat. De ce? "Pentru ca e tanar", raspunde cu promptitudine una dintre fete. "Pentru ca cei opt ani de administratie republicana au fost un dezastru si trebuie sa inceteze", este raspunsul altuia. A votat cu Obama in ciuda politicii lui privind taxele. "Cred ca suntem singura natiune care e dublu impozitata, suntem impozitati chiar si cand nu suntem in tara", spune el, dar asta nu l-a determinat sa voteze pentru republican. Toti o critica pe Sarah Palin si spun ca nu inteleg alegerea lui McCain. "Multi spun ca s-a dorit genul de cadidat cu care sa simti ca poti bea o bere. Dar eu nu-mi doresc un astfel de vicepresedinte, eu vreau un vicepresedinte educat, cu prestanta si care sa cunoasca toate problemele", spun ei.

Unul dinte baieti, cu orientare clar de stanga, ii reproseaza lui Obama, chiar daca l-a votat, ca nu este "mai de stanga". "Avem un candidat de drepta si unul de centru, Obama. El vorbeste despre clasa mijlocie, dar nu am auzit nimic in discursul lui despre cei cu venituri mici. Este mult prea atasat de liberalism, vorbeste despre comert liber", spune el. Totusi, acest neajuns este completat de celalat membru al echipei prezidentiale, Joe Biden: "El este foarte bun, el vorbeste despre oamenii saraci, el calatoreste cu metroul, el merge in mijlocul lor".

O alta tanara din grup este din Chicago si este de origine romana. A plecat din Romania in urma cu mai bine de 10 ani si este singura care spune ca are prieteni de varsta ei care voteaza cu republicanul McCain. "Dar ei il cunosc inca dinainte de a deveni candidat, cand era doar senator si i-au urmarit discursurile", explica ea. Si ea l-a urmarit pe Obama inainte de a deveni candidat pentru presedintie si a remarca o schimbare de limbaj si discurs odata intrat in cursa prezidentiala. Era parca mai sincer si mai putin precaut in discurs atunci cand ii vorbea electoratului ei din Illinois. In primare i-a placut mai mult Hillary Clinton, pentru experienta ei, pentru faptul ca era mai in largul ei in mijlocul politicii de la Washington.

O atmosfera cuminte si apatica
Foto: Hotnews

Tinerii americani cred ca tara lor este intr-o situatie dificila, ei exprimandu-se mult mai plastic: "Let's face it: we are in deep shit". Asa ca Obama va avea un mandat foarte dificil si este firesc ca multi dintre cei care l-au ales si isi pun atatea sperante in schimbarea reprezentata de el sa fie in final dezamagiti. Ce ziceti despre un al doilea mandat? "Este mai usor sa obtii un al doilea mandat din pozitia de presedinte. Si daca si Bush a ajuns la aceasta performanta, care a fost cel mai slab presedinte american, de ce nu ar ajunge si Obama. Chiar daca va avea o perioada foarte grea, cu criza financiara, faptul ca va avea un legislativ de aceeasi culoare politica - o situatie nemaintalnita de foarte multa vreme - il va ajuta sa avanseze politici si sa ia masuri mai usor", spune ei. Sunt foarte preocupati de imaginea si statutul SUA in lume si se uita cu preocupare la tari precum China si India. America are nevoie de un presedinte care sa ii refaca statutul, spun ei.

McCain invins usor la Bucuresti

Am cautat in zadar un american care a votat cu McCain, toti pe care i-a abordat au votat cu Obama. Mi-am intrebat colegii de presa daca au dat peste unul - stiti, din dorinta de echilibru al relatarii jurnalistice, dar toti mi-au spus ca le-a fost imposibil sa gaseasca si un republican in multimea de americani aflata la Hotelul Howard Johnson din Bucuresti, acolo unde a organizat evenimentul Ambasada SUA.

Prin urmare, rezultatul votului in joaca dat de invitatii de la Bucuresti nu a fost surprinzator: Obama a castigat detasat, cu 176 de voturi, fata de 67 ale lui McCain. Se pare ca romanii au votat cu republicanul, din moment ce americanii intervievati au fost toti sau s-au declarat toti de partea candidatului democrat.

Ma asteptam la o explozie de bucurie, era o joaca, o conventie la care am participat cu totii, insa parca entuziasmul le lipsea invitatilor. Sa fi fost si ora tarzie, 01.30, sau pur si simplu faptul ca e aproape o banalitate ideea ca Obama va castiga. Nici primele exit polls nu i-au scos din apatie, in ciuda asteptarilor.

Intregii atmosfere americane, in ciuda decoratiunilor, a accesoriilor si a muzicii cantate de orchestra fortelor aeriene americane, i-a lipsit entuziasmul pe care l-am vazut intreaga zi pe CNN, al americanilor care au stat cate doua ore la cozi pentru a vota, al ideii ca urmeaza schimbarea mult asteptata. Pe ecrane uriase era proiectat CNN in transmisiune live, dar sondajele la iesirea de la urne din statele americane care se succedau tot nu au captivat multa lume. Probabil cea mai atenta era presa, care trebuia sa le si publice pe masura ce apareau.

Pliante despre sistemul de vot
american
Foto: Hotnews

In jurul orei 1-1.30, invitatii au inceput sa se rareasca. Au plecat si reprezentantii presei romanesti, eternii comentatori ai tuturor evenimentelor politice cu ale caror figuri ne intalnim atat de des pe televiziunile noastre, si consilierii presedintelui Basescu, si oamenii politici, personalitatile academice si vedetele tv.

Au mai ramas totusi televizunile, reporteri si cameramani, si o parte dintre invitatii americani.

Probabil ca miza nu mai era atat de mare, sondajele din ultimele zile l-au dat castigator pe Obama la o diferenta considerabila. Entuziamul americanilor din SUA vazut la CNN mi-a creat niste asteptari prea mari si a fost in contrast cu apatia de la Bucuresti.