Republicanul John McCain a fost ales presedinte al Statelor Unite, castigand 51% din voturile alegatorilor, in timp ce democratul Barack Obama a obtinut 49% dintre optiunile de vot. Acesta este mesajul unui videoclip realizat de tabara senatorului de culoare, care urmareste sa-i convinga pe suporterii democrati sa se inscrie pe listele de vot pentru scrutinul de la 4 noiembrie pentru Casa Alba pentru a evita alegerea lui McCain.

Videoclipul, intitulat Bad News, prezinta o editie speciala a stirilor MSNBC din seara alegerilor, care prognozeaza ca republicanul McCain este noul lider al Statelor Unite. "Breaking News: John McCain a fost ales cel de-al 44-lea presedinte" sustine vocea din clip, care precizeaza ca "participarea la vot a fost mai redusa decat se anticipa". Imaginile il infatiseaza pe McCain zambind, alaturi de sotia sa, Cindy. Republicanul se adreseaza multimii cu cuvintele: "Va multumesc! Dati-mi voie sa va spun ca sunt fericit".

"Nu trebuie sa fie astfel", sustine clipul, care ii indeamna pe alegatori sa mearga la pagina VoteforChange.com pentru a se inregistra si a-si localiza sectia de votare.

Obama, convins ca va castiga la o diferenta mare

Difuzarea noului clip a venit in contextul in care informatii venite din tabara democratilor indica faptul ca Obama si consilierii sai sunt convinsi de obtinerea unei victorii detasate pe 4 noiembrie. Echipa democrata sustine chiar ca victoria va fi mai clara decat prognozele din ultimele saptamani.

Potrivit informatiilor, optimismul taberei lui Obama este dat de rezultatele sondajelor de opinie private, precum si de increderea in miscarea politica creata de democrati in statele ce vor decide alegerile.

In ciuda celor care-i contesta mesajul si tacticile, inclusiv lipsa atacurilor directe impotriva lui McCain, senatorul Obama este convins ca va reusi sa obtina victoria in cel putin noua state castigate de George W. Bush in 2000. Printre acestea se numara Carolina de Nord, Virginia si Indiana, considerate de analisti fiefuri republicane.

Pentru a obtine mandatul de presedinte, Obama trebuie sa obtina 270 de voturi in Colegiul Electoral, insa echipa sa de campanie e increzatoare ca senatorul de culoare va castiga chiar si 364 de voturi, apropiindu-se de performantele electorale ale lui Bill Clinton.

Iata ultimele rezultate ale sondajelor de opinie:

Gallup TrackingObama - 50% McCain - 42%

Rasmussen TrackingObama - 50% McCain - 45%

Hotline/FD Tracking Obama - 47% McCain - 42%

GW/Battleground TrackingObama - 46% McCain - 48%

CBS News/NY TimesObama - 48% McCain - 43%

FOX NewsObama - 45% McCain - 39%

MaristObama - 49% McCain - 44%