Un oficial libian si-a exprimat indoiala ca turistii straini, printre care si o romanca, rapiti din Egipt impreuna cu insotitorii lor au fost dusi de rapitori in Libia, relateaza BBC. Potrivit declaratiilor acestuia, cautarile efectuate in zona de frontiera nu au indicat prezenta celor 11 turisti (cinci germani, cinci italieni si o romanca) si a celor opt egipteni. Responsabilul de la Tripoli a afirmat, de asemenea, ca operatiunile de cercetare au fost incheiate.

Autoritatile sudaneze afirmasera joi ca ostaticii au fost mutati pe teritoriul libian, la aproximativ 13 km de granita.

Un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe de la Khartoum, Ali Yusuf Ahmed, a declarat ca limba pe care o vorbesc rapitorii si directia pe care se deplasau sugereaza ca acestia ar putea face parte dintr-o factiune rebela din Darfur. Responsabili egipteni au afirmat insa ca rapitorii ar fi criminali care au solicitat o recompensa de cateva milioane de dolari pentru a-i elibera pe cei rapiti.

Turistii si ghizii lor au fost rapiti in urma cu o saptamana in timp ce participau la un safari in regiunea Gilf al-Kebir, in sud-vestul Egiptului, langa granitele cu Libia si Sudan. Regiunea este putin populata si nu este pazita de fortele de ordine.

Romanca rapita in Egipt se numeste Irina Oana Kalis, are 33 de ani si locuieste in Germania. Ea este de profesie medic si a fost rapita impreuna cu sotul ei, cetatean german.

.