Rusia va deplasa "temporar" in Venezuela avioane militare anti-submarin, a anuntat luni Andrei Nesterenko, purtatorul de cuvint al Ministerului rus de Externe. Informatia, preluata de agentiile internationale de presa, completeaza anuntul privind exercitii militare comune ale Rusiei si Venezuelei in apele teritoriale venezuelene.

Colaborarea dintre cele doua tari prevede "o stationare temporara a avioanelor antisubmarin ale flotei ruse pe unul dintre aerodromurile din Venezuela", a declarat Nesterenko, precizand ca "mai multe nave ale flotei ruse, printre care crucisatorul cu propulsie nucleara "Petru cel Mare" si "Amiralul Ciabanenko", nava de atac impotriva submarinelor, vor ajunge de asemenea in Venezuela pana la sfarsitul lui 2008".

Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a anuntat duminica un program de cooperare intre cele doua tari care va incepe la sfarsitul lui noiembrie. Astfel, patru nave ale Marinei ruse, avand aproximativ o mie de oameni la bord, vor participa la manevre comune cu Venezuela, in apele teritoriale ale acestei tari. Programul are ca scop extinderea prezentei ruse in apele internationale.

Chavez este unul dintre cei mai cunoscuti critici ai SUA. In ultimii doi ani, el s-a apropiat tot mai mult de Kremlin, Venezuela devenind unua dintre pietele de desfacere pentru armamentul rusesc.