Presedintele rus Dmitri Medvedev a decis incetarea operatiunilor militare impotriva Georgiei, au anuntat agentiile rusesti de presa, citate de AFP. Medvedev a cerut armatei ca, in cazul unor noi agresiuni, "sa distruga agresorul".Georgia este pregatita pentru orice pana la semnarea unui acord de pace.

"Am decis sa inchei operatiunea de a impune autoritatilor georgiene pacea", a spus presedintele Dmitri Medvedev. "Scopul a fost atins", a adaugat el, la intalnirea de lucru de la Kremlin cu ministrul apararii, Anatoli Serdiukov, si cu seful statului major general, Nikolai Makarov.

"Securitatea fortelor noastre de pace si a populatiei civile a fost restaurata. Agresorul a fost pedepsit si a suferit pierderi insemnate. Fortele lui armate sunt dezorganizate", a afimrat seful statuui.

In plus, el a cerut Ministerului apararii si Statului major ca, in cazul unei noi agresiuni din partea georgiana, sa "ia hotarea de distrugere a agresorului".

Fortele rusesti nu vor mai avansa pe teritoriul georgian, dar vor ramane pe pozitiile pe care le ocupa in prezent, la ordinul presedintelui Medvedev.

Autoritatile de la Tbilisi sustin insa ca bombardamentele ruse continua.

Pe de alta parte, presedintele Osetiei de Sud a cerut marti alipirea teritoriului separatist la Osetia de Nord, regiune din cadrul Rusiei.

Georgia este pregatita pentru orice pana la semnarea unui acord de pace

Georgia are nevoie de dovezi suplimentare care sa certifice incetarea operatiunilor militare ale Rusiei si ramane pregatita pentru orice pana cand Moscova nu semneaza un acord de pace, a declarat, pentru Reuters, premierul georgian Lado Gurgenidze.

"Avem nevoie de mai multe dovezi, oricine s-ar afla in situatia noastra ar avea nevoie de un acord de pace semnat", a afirmat oficialul georgian.

"Pana cand se intampla acest lucru, ramane in stare de mobilizare si suntem pregatiti pentru orice", a spus el.

Centrul Gori, bombardat de rusi

Piata centrala a orasului Gori a fost bombardata marti de armata rusa, transmite AFP. Bombardamentele au facut mai multe victime, iar mai multe cladiri ale universitatii sunt in flacari.

"Cladirile universitatii sunt in flacari", a declarat premierul georgian Lado Gurgenidze, intr-o declaratie televizata.

Un jurnalist georgian si soferul sau au fost ucisi dupa ce un obuz a lovit vehiculul in care se aflau, potrivit unui fotograf al AFP.

Explozia a avut loc in piata centrala a orasului, langa statuia fostului dictator sovietic Iosif Stalin.

In total, in conflictul din Georgia au murit patru ziaristi sau colaboratori media, iar alti patru au fost raniti.

Explozie puternica in centrul Tbilisi

O puternica explozie s-a auzit marti, la ora locala 12,10, in centrul capitalei georgiene, potrivit unui jurnalist AFP.

"Am auzit explozia si incercam sa vedem ce s-a intamplat", a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Georgiei, Alexander Lomaia.

Trupele georgiene, incercuite in defileul Kodori

Armata abhaza pro-rusa a afirmat marti ca a incercuit fortele georgiene in defileul Kodori, o regiune disputata aflata pe teritoriul provinciei separatiste Abhazia, anunta AFP, citand oficiali abhazi.

La aceasta operatiune, lansata in cursul diminetii, au participat aproximativ 250 de soldati abhazi, a precizat statul major al armatei separatiste, care a adaugat ca detasamentul georgian continua focul in zona.

Operatiunea militara urmareste sa indeparteze trupele georgiene din defileul Kodori.

Moscova: Ar fi mai bine daca Saakasvili ar renunta la putere

Rusia nu incearca sa-l inlature pe presedintele Saakasvili, dar ar fi mai bine daca acesta ar renunta singur la putere, a declarat marti seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Rusia nu are nici cea mai mica incredere in actuala conducere a Georgiei, a adaugat el, la finalul intalnirii cu omologul sau finlandez Alexander Stubb, presedintele in exercitiu al OSCE.

Lavrov a sustinut ca actiunile Rusiei sunt menite sa restabileasca pacea in regiune si nu sunt indreptate impotriva Georgiei. "Pot sa va asigur ca acesta si doar acesta este obiectivul Federatiei Ruse", a spus el, avertizand insa ca Moscova nu va permite repetarea unor incidente similare in viitor.

In opinia sa, comunitatea internationala trebuie sa faca o noua analiza a situatiei din regiune, asupra actiunilor lui Mihail Saakasvili indreptate impotriva cetatenilor nostri si sa-si asume aceasta responsabilitate. "Speram ca partenerii nostri internationali sa lucreze in aceasta directie", a comentat el, adaugand ca Rusia este pregatita sa se conformeze actiunilor de mentinere a pacii ce vor fi decise ulterior.