Eliminarea vizelor pentru toti cetatenii din statele Uniunii Europene va fi unul dintre subiectele aflate pe agenda discutiilor de la Summit-ul UE-SUA care va incepe marti in Slovenia. Romania este unul dintre statele care nu sunt incluse in Programul Visa Waiver (care cuprinde tarile ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru SUA), iar perspectivele sale sunt sumbre din cauza marii rate de refuz in acordarea vizelor, de 37,7% in 2007. Potrivit legislatiei americane, rata de refuz nu trebuie sa depaseasca 10%.

Informatia pe scurt:

* Eliminarea vizelor pentru SUA pentru toti cetatenii UE, inclusiv pentru romani, va fi un punct al agendei discutiilor la nivel inalt intre Uniuneas Europeana si SUA.

* Romania are sanse reduse - in ciuda unui lobby de 30.000 de dolari - de a fi inclusa in curand in Programul Visa Waiver, din cauza celei mai mari rate de refuz in acordarea vizelor dintre statele UE, 37,7% in 2007.

* Ambasadorul american la Bucuresti a avertizat ca nu se pot impune standarde mai lejere pentru romani, dar ca Ambasada imbunatateste sistemul de acordare a vizelor, facandu-l mai rapid si mnai eficient. Totusi, autoritatile romane au reprosat lipsa de transparenta in motivarea refuzului autoritatilor americane.

Intalnirea la nivel inalt care va incepe marti in Slovenia este importanta pentru Romania din perspectiva discutiilor asupra Programului Visa Waiver. "Aşteptăm cu nerăbdare confirmarea că unele state membre UE vor fi primite în programul de eliminare a vizelor anul acesta. Este corect ca toţi cetăţenii statelor membre să poată călători fără vize peste Atlantic", a declarat luni comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner.

Cetatenii a cincisprezece dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pot calatori in prezent in Statele Unite fara viza. Romania si celelalte tari care au aderat la UE incepand din 2004 se straduiesc sa fie incluse si ele in acest program.

Tarile incluse momentan in programul Visa Waiver sunt: Andora, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Lichtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie

Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania este rata de respingere, care a crescut la 37%, fiind cea mai mare din UE. Legislatia americana prevede un prag de maxim 10% pentru includerea unei tari in programul Visa Waiver, care permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri sau turistice, fara a necesita viza.

In repetate randuri, Bucurestiul a cerut mai multa transparenta din partea Washingtonului in privinta motivelor pentru care se inregisteaza o rata de respingere a vizelor atat de mare.

Dupa intrevederea din 4 aprilie 2008 avuta cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele american, George W. Bush a promis ca autoritatile americane vor conlucra cu Executivul roman pentru a vedea de ce rata respingerii cererilor de viza pentru SUA este atat de ridicata in cazul cetatenilor romani.

Discutii la nivel european

Eforturile fostului comisar european pentru justitie Franco Frattini de a negocia in numele intregului bloc cu Statele Unite au fost respinse categoric de administratia americana. Michael Chertoff a subliniat ca ridicarea obligativitatii vizelor se va face individual cu fiecare tara in parte.

Mai apoi, la reuniunea din 13 martie 2008 a Troicii ministeriale din domeniul Justitie si Afaceri Interne, SUA au recunoscut, pentru prima data, competenta Comunitatii de a negocia acorduri internationale privind politica in domeniul vizelor.

Washingtonul a acceptat, in cadrul unei declaratii comune, sa urmeze o "dubla abordare": problemele care tin de responsabilitatea nationala sa fie discutate cu autoritatile nationale, iar cele care tin de responsabilitatea UE sa fie discutate cu autoritatile UE.

La inceputul lunii martie, ambasadorii celor 27 de tari membre UE au adoptat o "pozitie comuna", destinata sa defineasca limitele ce nu trebuie depasite in negocierile bilaterale cu administratia americana in acest domeniu. Obiectivul este de a evita ca Washingtonul sa obtina prin aceste acorduri separate masuri de securitate si transferuri de date privind pasagerii care merg mai departe de ceea ce a fost negociat cu UE.

O luna mai tarziu, Uniunea Europeana a semnalat ca ar putea oferi Statelor Unite acces limitat la bazele sale de date politienesti, in incercarea de a obtine ridicarea vizelor pentru cetatenii noilor state membre. Oferta, de natura sa starneasca temeri in Europa referitoare la protectia datelor, este o incercare a include toate statele membre in programul american Visa Waiver. Oferta nu se aplica insa decat daca UE primeste informatii similare de la Washington.

In aceste conditii, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Lituania, Slovacia, Malta si Coreea de Sud au semnat Memorandumuri de Intelegere cu SUA destinate sa asigure indeplinirea conditiilor pentru includerea in Programul Visa Waiver.

Romania - negocieri in cadrul UE sau bilateral?

Romania a abordat problema ridicarii vizelor atat in context european, cat si in cel bilateral.

Presedintele american George W. Bush recomanda Romaniei, inainte de summitul NATO de la Bucuresti, sa negocieze un acord bilateral cu Statele Unite in vederea ridicarii vizelor, asa cum au facut alte sase tari din Europa de Est.

In schimb, presedintele Traian Basescu a declarat ca in discutiile privind includerea Romaniei in programul Visa Waiver sustine varianta UE, nu negocierile bilaterale cu Washingtonul, deoarece exigentele legislatiei americane nu ar fi conforme cu cele ale UE. Basescu a explicat ca "partea delicata" se refera la transmiterea datelor personale, iar Romania sprijina pozitia statelor europene de a proteja cetatenii din acest punct de vedere.

Opinia presedintelui este impartasita si de premierul Calin Popescu-Tariceanu, care sustinea in luna aprilie ca Romania ar fi avantajata daca negocierea eliminarii vizelor pentru SUA s-ar face la nivelul Uniunii Europene decat sa se incerce un acord bilateral Romania-SUA.

In plan bilateral, Romania negociaza in prezent un Memorandum de Intelegere cu Statele Unite. Actualul ministru de externe Lazar Comanescu atragea atentia insa, in luna martie, ca incheierea Memorandumului nu reprezinta "o garantie pentru accesul imediat la program".

Seful diplomatiei aducea si el in discutie cea mai mare problema din dosarul Visa Waiver. Lazar Comanescu spunea ca Romania trebuie "sa gestioneze cu prioritate problema ratei de refuz, care este printre cele mai ridicate dintre statele care nu fac inca parte din programul Visa Waiver".

Intre expertii romani si cei americani au existat, pana in momentul de fata, doua runde de consultari. Romania asteapta sa primeasca de la partea americana un proiect de document pe baza caruia se vor desfasura discutii ulterioare, care va fi analizat si va fi discutat si cu Uniunea Europeana, inainte de a se trimite un raspuns Statelor Unite.

Ambasadorul american la Bucuresti Nicholas Taubman a avertizat ca nu se pot impune tinte artificiale sau standarde mai lejere pentru Romania. Insa tot Taubman a aratat si ca Ambasada Statelor Unite continua sa imbunatateasca procesul de obtinere a vizelor, facandu-l mai rapid si mai simplu. Autoritatile americane conditioneaza acordarea unor perspective pozitive Romaniei pentru eliminarea vizelor nu numai de reducerea ratei de refuz la limita maxima de 10%, ci si de un management eficient al securitatii pasapoartelor si de graniceri eficienti.

Lobby de 30.000 de dolari pe an pentru Romania

Presedintele George W. Bush a declarat in repetate randuri ca administratia sa doreste includerea Romaniei in Visa Waiver si intelege frustrarile romanilor - aliati de nadejde ai Statelor Unite in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan.

Totusi, modificarea legislatiei referitoare la criteriile de intrare in program este o decizie care tine de Congres, a spus Bush. El a amintit ca "a incercat sa convinga" Congresul SUA sa modernizeze sistemul de acodare a vizelor, insa, dupa cum a precizat Bush, desi legea a fost modificata, inca mai contine anumite obstacole pentru tari precum Romania.

In aceste conditii, o parte dintre tarile care isi doresc includerea in Programul Visa Waiver - Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria - au format "Coalitia pentru vize" si au decis angajarea unei firme de lobby - Dutko Worldwide - in perioada in care legislativul de la Washington dezbatea un nou proiect de lege pe tema regimului de vize. Scopul firmei de lobby a fost sa convinga congresmenii sa flexibilizeze conditiile de acces al statelor in Programul Visa Waiver. Potrivit contractului, Romaniei i-a revenit sa plateasca 30.513 de dolari pentru activitatea de lobby desfasurata de Dutko.

Daca in precedenta lege pragul minim era de 3%, noua legislatie - promulgata de presedintele George W. Bush la 3 august 2007 - a marit acest plafon la 10%, ceea ce inseamna ca o tara poate fi scutita de regimul obligativitatii vizelor de calatorie, daca mai putin de 10% dintre cetatenii respectivei tari au fost respinsi in momentul in care au solicitat vize pentru Statele Unite.

SUA ii conditioneaza si pe ceilalti europeni

Americanii au adoptat la inceputul lunii iunie un proiect ce impune o autorizare electronica prealabila pentru calatorii care provin din Europa de Vest. ESTA (Electronic System for Travel Authorization), prevede ca cetatenii tarilor europene care nu au nevoie de viza pentru a merge in Statele Unite sa completeze o cerere electronica de autorizare a calatoriei cu 72 de ore inainte de a se imbarca. Alte tari din afara Uniunii, precum Elvetia, Singapore, Noua Zeelanda, Japonia si Australia au acelasi statut.

Potrivit unei declaratii a ministrului sloven de interne, citat de AFP, in formularul electronic sunt aceleasi intrebari ca si in formularul de hartie pe care trebuie sa il completeze pasagerii zborurilor spre Statele Unite. "90% dintre cereri primesc raspunsul in cateva minute, iar autorizatia acordata este valabila timp de doi ani, ceea ce este un avantaj pentru persoanele care fac deplasari frecvente in Statele Unite", a adaugat Dragutin Mate.

Comisia Europeana analizeaza acest proiect american pentru a vedea daca nu este "o viza deghizata" si pentru a vedea cum vor fi utilizate datele furnizate de pasageri de catre autoritatile americane. Rezultatul analizei va fi rpezentat la sfarsitul lunii iunie, dar tarile europene s-au aratat mai degraba favorabile acestui proiect american.