Fostul presedinte Bill Clinton a declarat ca democratii vor pierde alegerile din noiembrie, daca sotia sa, Hillary, nu va obtine nominalizarea partidului pentru Casa Alba, potrivit blogurilor americane de campanie.

Fostul lider de la Washington a sugerat, de asemenea, ca exista persoane care incearca sa "ascunda acest lucru" si sa-i "preseze si forteze" pe superdelegati sa ajunga "prematur" la o decizie in acesta privinta. "Nu-mi vine sa cred. Este frenetic modul in care ei incearca sa-i preseze si sa-i forteze pe superdelegati sa se decida in privinta nominalizarii", a afirmat Clinton, adaugand ca "acele persoane" sunt ingrijorate ca "oamenii o plac pe Hillary" si ca "ea castiga alegerile generale si el (n.red. Barack Obama) le pierde. Trebuie sa acoperim acest lucru, spun ei".

Fostul presedinte a afirmat ca media americana a atacat-o "nedrept" pe sotia sa dupa alegerile din Iowa, repetand declaratiile anterioare ca presa a creat imeginea unei "case de nebuni" in care locuiesc sotii Clinton.

Bill Clinton a declarat ca sotia sa nu a primit respectul unui candidat legitim la presedintie: "Hillary castiga astazi alegerile generale si el le pierde, dupa toate evidentele. Insa nu am vazut ceva de felul acesta inainte. Nu am vazut un candidat tratat cu atata lipsa de respect pentru simplul fapt ca participa la campania electorala".

"Singura atitudine adoptata de Hillary a fost: daca pierd, voi fi un membru util al echipei. Toti incercam sa castigam; lasati-i insa pe fiecare sa voteze si numarati fiecare vot", a afirmat Bill Clinton. Fostul presedinte s-a referit la situatia alegatorilor democrati din Florida si Michigan, care inca nu a fost lamurita de conducerea formatiunii. Hillary incearca sa obtina includerea delegatilor din cele doua state in numaratoarea finala, lucru care, spun analistii, ar putea reduce diferenta de delegati pe care o are Barack Obama in acest moment.

Obama are mai multi delegati

In prezent, fosta Prima Doamna a SUA se bucura de sustinerea a 1.780 de delegati, in timp ce Barack Obama are sprijinul a 1.971 de delegati democrati si se apropie de cei 2.026 de delegati necesari pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidentiale.

Lui Obama nu-i mai lipsesc decat voturile a mai putin de 60 de delegati pentru a obtine investitura democrata. Hillary Clinton a promis insa ca va continua cursa electorala, in ciuda faptului ca pare sa nu obtina sprijinul, atat de necesar, al superdelegatilor.

Presedintele Partidului Democrat, Howard Dean, si alti 30 de lideri ai formatiunii se vor intalni la sfarsitul acestei saptamani pentru a decide daca delegatii din Florida si Michigan vor participa la Conventia Nationala a partidului din Denver (Colorado), de la sfarsitul lunii august. Analistii sunt de parere ca la mijloc ar fi chiar unitatea formatiunii democrate, amenintata de confruntarea electorala dintre tabara lui Hillary si cea a senatorului de culoare.