In aceasta saptamana, guvernul rus intentioneaza sa depuna in Duma de stat pachetul de amendamente la Codul Penal si la Codul de procedura penala, modificari elaborate de FSB, scrie cotidianul Gazeta. De asemenea, se intentioneaza o revizuire substantiala a notiunilor de „tradare de stat” si „spionaj”, aparind obtinerea de informatii in scopuri de afaceri, precum si spionajul prin intermediul organizatiilor necomerciale si neguvermanetale.

Expertii cred ca aceste modificari vor putea delimita spionajul premeditat de banala trancaneala care a condus la dezvaluirea involuntara a unui secret de stat. In acest ultim caz, persoanele care demonstreaza ca au aflat intamplator un secret de stat nu intra sub incidenta Codului penal. In orice caz, ei au datoria sa se prezinte imediat la organele abililate.

Cele doua categorii de cetateni admisi la secretul de stat (de serviciu si militar) vor fi completate cu inca una – „de invatamant”. Este vorba de studentii si cursantii institutiilor de profil ale FSB, Ministerul de Interne, ce al apararii si a institutiilor civile de invatamant, care dispun de catedre militare sau care desfasoara cercetari stiintifice de ultima ora.

In privinta notiunilor de „tradare de stat” si „spionaj”, definiile in vigoare sunt, potrivit specialistilor, depasite de timp si induc in eroare. Tinand cont ca beneficiari ai informatiilor cu caracter de stat sau industrial pot fi nu doar guverne, ci si companii mixte sau private, amendamentele se refera simplu la „organizatii straine si internationale”, fara o delimitare suplimentara in ceea ce priveste forma de proprietate si caracterul activitatii de baza.