Sociologii au stabilit ca rusii au primit cu bucurie vestea revenirii tancurilor si a rachetelor in Piata Rosie cu ocazia paradei militare de 9 Mai - Ziua Victoriei. Vladimir Putin a anuntat deja ca defilarea va demonstra lumii intregi puterea armata a Rusiei. Totusi, un sfert din participantii la sondaj se tem ca prezenta tehnicii grele de lupta pune in pericol cladirile din vecinatate si deterioreaza pavajul din Piata Rosie.

Potrivit datelor Centrului unional pentru sondarea opiniei publice, VTIOM, 70% dintre rusi au parere pozitiva despre refacerea acestei traditii sovietice. Si doar fiecare al 10-lea s-a pronuntat impotriva ei.

Parada militara, care se va desfasura la Moscova pentru a 134-a oara, va avea trei parti: trupele terestre, mecanizate si aeriene. Un tablou care trebuie sa iasa infricosator, precizeaza Gazeta.ru. Prin fata tribunelor unde se va afla intreaga conducere a tarii vor trece tancuri T-90, masinile de lupta blindate ale infanteriei, BMP-3, masinile de lupta ale trupelor de desant.

Se intentioneaza, de asemenea, participarea sistemelor de rachete de croaziera S-300PS, a rachetelor din sitemul de aparare aeriena Tor, Buk si altele. In total, Piata Rosie va fi traversata de peste 110 unitati de tehnica blindata si de tancuri, inclusiv patru sisteme mobile cu destinatie speciala Topol. Partea aeriana va fi sustinuta de peste 30 de avioane si elicoptere.

Expertii cred ca toleranta afisata de rusi fata de reluarea paradelor militare isi gaseste explicatia in schimbarea starii de spirit a societatii fata de anii 90. „Cand in Rusia au fost anulate parazile militare, alta stare de spirit domina societatea – cu caracter pacifist, armata fiind considerata ceva costisitor, care inghite banii ramurilor pasnice. Acum, lucrurile sunt privite din alt unghi, punctul de vedere al societatii s-a schimbat. Rusii cred ca Rusia trebuie sa devina unul din centrele de influenta in lume, iar pentru asta este nevoie de forte miliare. De aceea defilarea este perceputa ca o refacere a traditiilor din vremurile cand tara era a doua superputere a lumii”, a declarat pentru Gazeta.ru adjunctul directorului general al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin.

In Occident, a estimat expertul, astfel de demonstratii nu se organizeaza, fiind interpretate „drept un show costumat”. „In Rusia, parada reprezinta ceva fundamental, care, de preferat, trebuie sa cuprinda tehnica moderna, tancuri, rachete, asa cum oamenii o tin minte incepand din anii 80”, crede analistul.