La sedinta de guvern de miercuri, premierul Iulia Timosenko a lansat un atac dur la adresa presedintelui Viktor Iuscenko, acuzandu-l ca incearca sa puna bete in roate eforturilor depuse de cabinet in lupta impotriva coruptiei si „instaurarii ordinii in tara”. Timosenko a lovit puternic si interesele celui mai bogat om de afaceri al tarii, Rinat Ahmetov, considerat ca facand parte din anturajul apropiat al presedintelui Viktor Iuscenko.

Timosenko vs. Iuscenko

Pretextul invinuirilor aduse de Timosenko lui Iuscenko l-a constituit un decret prezidential care anuleaza valabilitatea deciziei de guvern privind desfasurarea de licitarii funciare. In plus, Timosenko nu este inca pregatita pentru un compromis cu seful statului in problema convenirii unei candidaturi unice la functia de primar al Kievului, scrie Kommersant.

„Este evident motivul pentru care presedintele a respins aceasta hotarare. Astazi, mafia terenurilor isi sarbatoreste victoria. Iata de ce cred ca asemenea lucruri nu sunt decat boicotarea luptei impotriva coruptiei si a incercarilor de instaurare a ordinii in tara”, s-a indignat Timosenko, potrivit careia decizia cabinetuui sau ar fi sporit bugetele locale de 5- 10 ori.

Timosenko, atac la Ahmetov

Marti, Curtea suprema a Ucrainei a adoptat o hotarare care il deposedeaza, practic, pe Ahmetov, de pachetul majoritar de actiuni al uneia din cele mai mari companii generatoare de energie – Dneproenergo. Ahmetov obtinuse controlul asupra acestei intreprinderi in vara anului trecut, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Aflata in opozitie la acea data, Timosenko a declarat imediat ca este vorba de o inselatorie de proportii, acuzand faptul ca Ahmetov a reusit sa-si insuseasca fara licitatie, pe un pret derizoriu, o intreprindere strategic a tarii. Readucerea Dneproenergo in subordinea statului a devenit una din temele majore ale campaniei lui Timosenko.