Nu, nu cred ca anul 1938 – cu toate gravele sale urmari – poate fi egalat. Insa istoria tocmai de aceea o avem, pentru a invata din ea. Germania de azi este clar departe de a fi Germania lui Hitler, la fel cum Rusia de azi este departe de a fi Rusia lui Stalin.

Insa decizia Germaniei de a bloca aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO ne aduce aminte de intelegerile premergatoare celui de-al doilea razboi mondial.

Pretentiile Rusiei de a controla viitorul unor state independente (cum sunt Ucraina si Georgia) seamana cu anexarea Austriei de catre Germania lui Hitler, anexare acceptata de lumea libera. Controlul rus asupra unor teritorii cum ar fi Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud, seamana cu anexarea unor parti din fosta Cehoslovacie de catre Germania – fapt acceptat, din nou, de catre lumea libera.

Tot inainte de cel de-al doilea razboi mondial, Germania si Rusia au facut taieturi pe harta Europei de Est. Azi, Germania neaga Ucrainei si Georgiei decizia directiei in care vor sa mearga si le imping in bratele Kremlinului.

Punctul de vedere oficial al Germaniei este ca Ucraina si Georgia nu sunt prea stabile politic. Insa uita sa vada rolul Rusiei in aceasta instabilitate, de ex. poate vedea cum a fost sprijinit Ianukovic in 2004 de catre Kremlin sau cum Rusia isi pune constant coada in tanara democratie din Georgia inca din 1991, anul independentei Georgiei. De asemenea, Germania afirma ca opinia publica in Ucraina nu este favorabila NATO, insa uita sa spuna cat de bine informata este populatia in Ucraina. De asemenea, spune despre Georgia ca trebuie mai intai sa-si rezolve conflictele inghetate, dar uita sa spuna ca sponsorul acestor conflicte inghetate este Rusia.

Dealtfel, nu este pentru prima data cand politica externa a Germaniei aduce instabilitate in regiune (a sprijinit fatis Croatia in razboiul din fosta Iugoslavie) sau cand anumite contracte cu Rusia sunt mai importante decat vecinii sai din UE (prin gazoductul din Marea Baltica agreat intre Putin si Schroeder).

Este in interesul Romaniei ca Ucrainei si Georgiei sa li se ofere posibilitatea de a adera la NATO in 4-5 ani. Aceasta posibilitate nu inseamna ca Ucraina si Georgia satisfac azi criteriile politice si miliare ale NATO, insa le poate ajuta pe drumul corect, asa cum si Romania a fost ajutata la vremea ei. Ucraina si Georgia trebuie sa stie ca vor deveni membre NATO doar atunci cand vor satisface acele criterii, iar asta nu poate aduce decat beneficii celor doua tari. Aderarea la NATO va usura viitoarea lor aderare la UE, cu beneficii extraordinare pentru Romania (asa cum am mai aratat pe acest blog de atatea ori, prin dezvoltarea indeosebi a judetelor din estul Romaniei). In plus, vor grabi si modernizarea, pacificarea si dezvoltarea Republicii Moldova, in prezent cea mai saraca tara din Europa.

Insa decizia Germaniei nu va face decat ca Romania sa ramana la marginea UE, cu vecini subdezvoltati si exportatori de instabilitate; judetele din Estul Romaniei avand sanse slabe de iesi mai repede din saracie. Decizia Germaniei va dauna chiar si intereselor unei Rusii liberale si democrate, caci va intari pozitia nationalista si despotica a actualei conduceri de la Moscova.

Comenteaza pe Jeopardy.